VASTGOED – Waar zit het geld van Leo Van Tuyckom?

Hoe zou het nog zijn met Leo Van Tuyckom? Een vraag die voorbehouden is tot een selecte kring van meer ervaren politici, vastgoedmakelaars en journalisten die nog weet hebben van de “oude politieke cultuur”. De Bruggeling legde in het eind van de vorige eeuw een merkwaardig parcours af, geprangd tussen omstreden beursinvesteringen, politieke belangenvermengingen en gevaarlijke milieu’s. Daarna werd het stil rond Van Tuyckom. Tot nu blijkt dat hij samen met zijn drie dochters tegen 2020 een klein half miljard euro wil investeren in de ontwikkeling van nieuwe retailparken. Het groepsvermogen van Van Tuyckom zou 40 miljoen euro bedragen. Maar onze analyse levert geen enkel substantieel bedrag op. Het bedrijf antwoordt voorlopig niet op onze vragen.



Het was de krant de Tijd die het verhaal noteerde op de jongste vastgoedbeurs Mipim in Cannes. De Brugse familiale vastgoedontwikkelaar De Vlier van Leo Van Tuyckom wil de komende drie jaar vijf extra retailparken bouwen in Frankrijk en België. Vijf projecten staan nu al in de steigers. Gemiddeld tellen de parken van De Vlier zo’n 20.000 m² winkeloppervlakte en een twintigtal winkels. Ze liggen niet in de buurt van steden als Gent, Antwerpen of Brussel, maar vooral bij eerder provinciale steden als Izegem, Wetteren, Oudenaarde en Auvelais. De gemiddelde investering per project bedraagt zowat 25 miljoen euro. Tegen 2020 zal De Vlier in totaal 300 miljoen euro hebben geïnvesteerd, zonder de 125 tot 150 miljoen euro die De Vlier verder wil investeren in minstens vijf projecten die een goede kans op slagen maken. (Lees verder onder de foto)

Het zogenaamde ‘Frunshopping’ in Wetteren. ‘Frunshopping’ is de naam die De Vlier meegeeft aan haar winkelparken.

De familiale groep De Vlier werd opgericht door Leo Van Tuyckom. Zijn drie dochters hebben driekwart van de aandelen in handen, een kwart zit bij CEO Peter De Roo. Dochter Kati Van Tuyckom en De Roo bouwen de groep verder uit. De Vlier heeft een geconsolideerd eigen vermogen van 40 miljoen euro, zo schrijft de Tijd. Maar van die cijfers vinden we niets terug. De centrale vennootschap De Vlier Retail Development kijkt aan tegen een negatief eigen vermogen van 3,5 miljoen euro. De laatste balans per eind 2015 werd eind 2017 neergelegd. De Luxemburgse holding De Vlier Lux beschikt over een eigen vermogen van 0,4 miljoen euro.

Wie is Leo Van Tuyckom, de vastgoedmakelaar waarvan zo goed als geen foto’s beschikbaar zijn?

Van Tuyckom was destijds verankerd in de toenmalige West-Vlaamse CVP. Hij was een vertegenwoordiger van het NCMV, het Nationaal Christelijk Middenstand Verbond, de voorloper van het huidige Unizo en destijds een stevige financiële steunpilaar onder de CVP. Voor de middenstandsorganisatie zetelde hij in het nationale CVP-bestuur. Hij was de grote inspirator en CEO van Electrorail, de beursgenoteerde KMO-holding betaald met NCMV geld en bedoeld om te participeren in middelgrote bedrijven. Industrieel Alfons Watteeuw, producent van tandraderen en toenmalig NCMV-voorzitter, was Electrorail-voorzitter. Electrorail werd een debâcle. Een participatie in tapijtdistributieketen Tonton Tapis kapseizde. Een aantal KMO-participaties leverden enkel verlies op.

Van Tuyckom trok zich terug uit Electrorail om later terug op te duiken in het Agusta-dossier, de aankoop van Italiaanse gevechtshelikopters, een dossier dat eindigde in een omvangrijke corruptiezaak voor de rechtbank waarbij vooral de socialistische partijen in Wallonië en Vlaanderen eerst steekpenningen en later veroordelingen incasseerden.

In de Agusta-zaak koos de CVP’er Van Tuyckom samen met Alfons Watteeuw de kant van de Waalse “zakenman” Léon-François Deferm, gebonden aan de Waalse PS en fors verdediger van de Agusta-aankoop. Wie is Deferm? Hij begon zijn carrière als kelner, verdween een tijd naar de VS om er blijkbaar fortuin te maken, keerde terug en startte een reclamebedrijf dat hij in 1976 met forse winst van de hand kon doen. Daarop werd hij gedelegeerd bestuurder van de slapende beursvennootschap Socobom. De vroegere kelner kom zich nu een optrekje aan de Avenue de la Costa in Monte Carlo veroorloven. (Lees verder onder de foto)

Léon Deferm, flamboyante PS’er en stroman van de Waalse socialistische kopstukken, ondertussen ondergedoken.

Het magazine Le Soir Illustré bracht Deferm in verband met Giancarlo Parretti, de veroordeelde witwasser voor de Italiaanse maffia en overnemer van onder meer de Amerikaanse filmmaatschappij MGM. Deferm en Parretti waren in 1988 samen van plan om een betaaltelevisie-decoder voor RTBf/Canal Plus te ontwikkelen, maar dat plan liep op niks uit.

Op hetzelfde ogenblik vonden Léon Deferm en Léo Van Tuyckom elkaar in de West-Vlaamse hoofdstad Brugge. Het duo stelde de groep Melia, een dochter uit de groep Sasea van Giancarlo Parretti, voor als partner in de exploitatie van een hotel in het omvangrijke nieuwbouwprojekt op de grond van het ’t Pandreitje, in de binnenstad van het Venetië van het noorden. (Lees verder onder de foto)

Giancarlo Parretti, veroordeeld als witwasser van de Italiaanse maffia.

Het Agusta-dossier eindigde op zijn beurt in een débâcle waarbij socialistische topfiguren zoals Willy Claes, ex-Navo secretaris-generaal, werden veroordeeld. Zoals het een sluwe stroman beaamt, was Léon-François Deferm ondertussen al van de radar verdwenen. Later zou hij opnieuw opduiken in Costa Rica waar hij tot op vandaag verblijft. Al kan volgens sommigen ook Thailand zijn verblijfplaats zijn.

Ook rond Leo Van Tuyckom viel een mediastilte. Die werd in 1999 even verbroken. Op dat moment bleek dat de vastgoedmakelaar 2 dagen lang was ontvoerd en gegijzeld in Cyprus. Zijn familie werd daarbij met de dood bedreigd. De gijzelnemers eisten tientallen miljoenen van de bouwpromotor. Het bizarre afpersingsverhaal begint als de Limburger Frank B. een Brit van Turkse afkomst inschakelt om Leo Van Tuyckom enkele tientallen miljoenen armer te maken. Frank B. had in de jaren ’80 nog zaken gedaan met de Brugse bouwpromotor. Dat moet verkeerd zijn afgelopen. B. koesterde een diepe wrok. In 1998 kon de Britse Turk Van Tuyckom overhalen om mee te reizen naar Istanboel. Daar zou hij Van Tuyckom een gigantisch bouwproject tonen. Het bleek een valstrik. Van Istanboel ging het naar een riante villa in Cyprus. Daar wachtte Frank B. de Bruggeling op. Van Tuyckom werd gegijzeld en afgeperst. Om hun eis kracht bij te zetten, werd de familie van Van Tuyckom met de dood bedreigd. Na twee dagen kraakte de gijzelaar. Hij zou zijn afpersers het geld overhandigen en tekende een schuldbekentenis. Terug in België schakelde Leo Van Tuyckom echter onmiddellijk het gerecht in. De familie van de Brugse zakenman kreeg bescherming. Later werden beide daders ingerekend.

Daarna werd het opnieuw stil rond de figuur van Leo Van Tuykom. Tot nu.