Vastgoed wordt steeds belangrijker voor schoenenfamilie Vanoudenhove

De familie Vanaudenhove boekte vorig jaar met haar schoenenketen Bristol een omzet van 183 miljoen euro tegenover 194 miljoen in 2018. Het verlies met de schoenendistributie in de vennootschap Euro Shoe eindigde vorig jaar op 6,2 miljoen euro tegenover 6,4 miljoen in 2018. De bruto bedrijfswinst bleef stabiel op 5 miljoen euro. CEO Elise Vanaudenhove wil alvast 40 van de huidige 250 winkels in Nederland en België bijkomend afbouwen. Ondertussen houden de vastgoedactiviteiten van de familie mee de distributie activiteit financieel overeind. In 2018 werd met Vana Real Estate in Nederland en België een winst geboekt van 3,3 miljoen euro. In 2018 was Vana goed voor een winst van 2 miljoen euro.



De 23 aandeelhouders van de familie Vanaudenhove controleren Euro Shoe via twee stichtingen. Op een bepaald ogenblik leek de familie te willen verkopen. Maar met Elise Vanaudenhove werd teruggekeerd naar de core business. Van een groep met diverse merken en formules, actief in België, Nederland en Frankrijk en zo’n 3.000 werknemers werd het een meer gefocuste groep met één winkelformule onder de naam Bristol en actief in twee landen, België en Nederland, met 1.200 medewerkers. In 2018 werd ook het statuut van bedrijf in herstructurering aangevraagd. Dat maakte brugpensioen op 56 jaar mogelijk en werknemers die afvloeiden moesten niet worden vervangen.

Aangezien koken geld kost, moest Elise Vanaudenhove ook aankloppen bij de banken. ‘Een overbruggingskrediet krijgen was een processie van Echternach. Uiteindelijk kwam het in orde. Maar we hebben het niet gebruikt. Het vastgoedbedrijf van de familie was al bijgesprongen, want een van de drie banken saboteerde de gesprekken. Goed dat we het vastgoedbedrijf hadden, anders was het moeilijker geweest.’ zegt ze daarover in gesprek met de krant De Standaard. Ondertussen wordt met Vana Real Estate een politiek uitgewerkt die meer en meer los staat van de schoenendistributie.