Vertrouwensfiguur rolt Studio 100

STudio 100De 44-jarige Maarten S., de boekhouder die er van wordt verdacht Studio 100 4 miljoen euro lichter te hebben gemaakt, was een vertrouwensfiguur van Hans Bourlon en Gert Verhulst. S, die 12 jaar boekhouder was bij het bedrijf, was bestuurder van de vennootschappen Ded’s It, Njam!, Studio 100 TV en Wanagogo. Die mandaten wijzen op de vertrouwenspositie die S. bekleedde binnen Studio 100. Hij is nu opgepakt op verdenking van diefstal, verduistering, inbreuken op de informaticawetgeving en oplichting. De fraude zou lopen over vervalste facturatie op naam van nepbedrijven opgezet door S. Zelf factureerde hij via zijn commanditaire vennootschap M&S Entertainment.De arrestatie van Maarten S. dateert van vorige week en werd gevolgd door een reeks huiszoekingen. Onder meer op het hoofdkantoor van Studio 100 in Schelle, de privéwoonst van Stevens in het Antwerpse en een verblijf in Knokke waar ook zijn commanditaire vennootschap is gevestigd. De politie zocht én vond elementen die doen vermoeden dat de man al geruime tijd knoeide met facturen, zo schrijft Het Laatste Nieuws op zijn website.

Hoelang dat al bezig was, kan het parket van Antwerpen nog niet zeggen. “Het onderzoek zit nog in een embryonaal stadium”, klinkt het. Wel werd S. na verhoor door de Antwerpse onderzoeksrechter aangehouden voor diefstal, verduistering, oplichting en inbreuken op de informaticawetgeving. Dat laatste doet vermoeden dat hij mogelijk met wachtwoorden en computersleutels die niet de zijne waren, geld dat toebehoorde aan Studio 100 op eigen rekeningen parkeerde. Naast S. werd een tweede persoon gehoord én geconfronteerd met de financiële topman.

Maarten S. werkte 12 jaar lang voor Studio 100, maar gaf enkele maanden geleden zijn ontslag om te gaan werken voor een jong en creatief agentschap, Marmalade. Het vertrek van S. zorgde voor een financiële doorlichting bij Studio 100, waarna de verdwenen miljoenen boven water kwamen. Studio 100 zegt in een reactie dat de fraude “zich heeft afgespeeld binnen de diverse divisies van de groep en gespreid was over verscheidene jaren.” Voorts zegt Studio 100 dat het personeelslid “misbruik maakte van zijn verantwoordelijke functie om de bestaande veiligheidsprocedures te omzeilen.”

Zelf liet Maarten S. aan het gerecht weten “een logische verklaring” te hebben voor het verdwijnen van het geld. Maar de onderzoeksrechter in Antwerpen heeft hem toch aangehouden voor diefstal en oplichting.