VOETBALGELD – Marc Coucke kijkt aan tegen 15 miljoen euro verlies met Oostende Stadion

De investeerder Marc Coucke (l) en de Oostendse burgemeester Bart Tommelein lijken tot elkaar veroordeeld in het dossier van KV Oostende. (Foto: Belga Images)

Morgen moet de licentiecommissie van de voetbalbond zich buigen over het dossier van tweedeklasser KV Oostende. De kans dat de kustploeg een licentie krijgt is zo goed als onbestaande. De ploeg is momenteel in handen van de tijdelijke bestuurder Werner Van Oosterwijck. Die kijkt aan tegen een schuldenberg van 8 miljoen euro. Er rest hem naar zijn zeggen niets anders dan het faillissement aan te vragen. Op dat moment kan de stad Oostende terug eigenaar worden van het stadion dat nu nog in handen is van de NV Oostende Stadion. Die laatste is dan weer eigendom van Marc Coucke. Bij een faillissement kan Coucke, ooit eigenaar van de voetbalploeg, 15 miljoen euro verliezen aan het stadion. De Oostendse burgemeester Bart Tommelein ziet bij een faillissement van de ploeg wellicht zijn zetel in het stadhuis verloren gaan.

De Oostendse advocaat Werner Van Oosterwijck werd in januari van dit jaar door de rechtbank benoemd als tijdelijk bestuurder van KVO Oostende nadat de Amerikaanse eigenaar Paul Conway, goed voor 50,5 % van de aandelen, de ploeg in financiële wanorde had achtergelaten. Conway ging wel op zoek naar een overnemer maar die zoektocht eindigde op niets. In Oostende wordt de zwarte piet nu fors doorgeschoven naar Conway die een onredelijk hoge prijs zou vragen voor de met schulden beladen ploeg. Nog in januari dit jaar sloten boze Oostendse supporters Conway een tijdlang op in het toilet bij zijn laatste bezoek aan de club.



Dat brengt ons bij het verhaal van het stadion in Oostende. Tot 2017 was de ploeg in handen van Marc Coucke. De apotheker-investeerder geloofde rotsvast in de toekomst van zijn ‘wereldploeg’. Samen met zijn financiële partner en bouwheer Bart Versluys werd in het stadion een gloednieuwe tribune neergepoot. Dat gebeurde op gronden die eigendom waren van de stad Oostende. Die grond werd in erfpacht gegeven aan de NV Oostende Stadion, een vastgoedvennootschap die in handen is van Alychlo, de centrale holding van Marc Coucke. De erfpachtovereenkomst stipuleert duidelijk dat de tribune, en dus het volledige stadion, terug eigendom wordt van de stad wanneer KV Oostende failliet gaat of degradeert naar de laagste regionen. Dat dreigt dus nu te gebeuren.

In 2017 werd Coucke eigenaar van Anderlecht en moest hij Oostende halsoverkop achterlaten. Hij werkte daarbij een tijdelijke constructie uit waarbij de verzekeringsondernemer Peter Callant de voorlopige eigenaar werd van de ploeg. De vraag drong zich op wat er met de tribune moest gebeuren, goed voor een investering van 20 miljoen euro. Coucke besliste dat de vastgoedvennootschap Oostende Stadion bij zijn holding Alychlo zou blijven. Die zou het stadion verhuren aan KV Oostende voor 800.000 euro per jaar. Wat ook zo gebeurde.

Die huur van 800.000 euro is echter te laag om de kosten van Oostende Stadion te dekken. De vastgoedvennootschap kijkt aan tegen jaarlijks 665.000 euro afschrijvingen en 386.000 euro financiële kosten. Eind 2022 bedroeg het overgedragen verlies 3,5 miljoen euro met nog 8 miljoen euro uitstaande bankschulden. De waarborg op die investeringskredieten bedraagt 17 miljoen euro. De totale uitstaande schuld bedraagt 15 miljoen euro.

Centrale figuur in dit dossier wordt de Oostendse burgemeester Bart Tommelein. Die kijkt aan tegen moeilijke lokale verkiezingen in oktober dit jaar. Wellicht incasseert zijn liberale partij Open VLD al een flinke opdoffer bij de verkiezingen van juni. Doe daar nog een faillissement van Oostende bovenop en de politieke toekomst van de vroegere bankier Tommelein ziet er allesbehalve rooskleurig uit. De burgemeester laat zich in gesprek met de lokale televisie WTV-Focus dan ook voorzichtig uit over het dossier: “Stel dat dat niet lukt, dan komt de stad echt aan de leiding van hoe we het verder aanpakken. Het stadion is in principe eigendom van de stad en is tijdelijk aan de firma van mijnheer Coucke gegeven in een erfpachtovereenkomst. Maar iedereen weet, als het einde verhaal is en KVO zou failliet gaan, dan kunnen wij als stad zeggen dat het stadion weer naar ons komt en kunnen wij kijken op welke manier en in welke omstandigheden wij opnieuw kunnen beginnen aan de werking van een club. Maar ik denk daar nog liever niet aan.”

Coucke en Tommelein lijken dus veroordeeld tot elkaar om op korte termijn een oplossing te vinden voor KV Oostende. Een faillissement is meteen ook een zoetzure pil voor de Tieltse ondernemer Frank Dierckens. Die volgde in 2019 Peter Callant op als eigenaar van de ploeg. Dierckens trok meteen hard van leer tegen Coucke die hij met alle financiële zonden beladen de woestijn in stuurde. Volgens Dierckens zijn alle financiële moeilijkheden bij Oostende het gevolg van de manier waarop Coucke de ploeg in 2017 heeft achtergelaten. Oostende boekte zijn laatste kleine winst in 2020. Na de intrede van Paul Conway bleef Dierckens wel als minderheidsaandeelhouder aan boord in de hoop alsnog financieel te kunnen meegenieten van een overname van de ploeg. Maar morgen worden de aandelen van KV Oostende wellicht waardeloos.