VOETBALGELD – Patrick Janssens en Roger Lambrecht opgeroepen door parket

Peter Maes

Het was al weer een tijd stil rond Patrick Janssens, de gewezen socialistische burgemeester van Antwerpen. Nu werd bekend dat hij opgeroepen werd door het federaal parket om te worden verhoord in het grote onderzoek naar witwaspraktijken in het Belgische voetbal. Het is niet duidelijk of hij werd opgeroepen als verdachte of als getuige. Wel duidelijk is dat hij niet in verdenking werd gesteld. Janssens was directeur van FC Genk in 2015 ten tijde dat Peter Maes trainer was van de club. Die laatste verbleef vannacht in de cel. Ook industrieel Roger Lambrecht werd verhoord. Lambrecht is eigenaar van Lokeren, een ploeg waar Maes eveneens trainer was. Maes werd vandaag vrijgelaten onder voorwaarden.

In totaal werden 16 personen verhoord. De nieuwe acties volgen op verklaringen van de spelersmakelaar Dejan Veljkovic die met het parket meewerkt als spijtoptant. Dinsdagochtend werden eerst drie huiszoekingen uitgevoerd in Vlaanderen, twee in Lommel en een in Duffel. Twee personen werden van hun vrijheid beroofd voor verhoor: Peter Maes, de ex-trainer van Sporting Lokeren, en zijn vriendin A.B.



A.B. mocht na het verhoor beschikken, maar Maes moest een nacht in de cel blijven. Eind oktober bracht hij ook al eens twee nachten door in een politiecel. De onderzoeksrechter liet hem woensdag vrij onder voorwaarden. Hij blijft officieel in verdenking gesteld van lidmaatschap van een criminele organisatie en witwassen. De speurders onderzoeken het traject van enkele grote geldbedragen, die mogelijk door Maes als verdoken commissie ontvangen zijn.

Ondertussen zet ook de tweede in opspraak gebrachte makelaar Mogi Bayat zijn strijd verder. RSC Anderlecht liet gisteren in een persbericht weten dat Mogi Bayat via zijn vennootschap Creative & Management Group (CMG) geld van de club heeft laten blokkeren. Blijkbaar gaat het om 1 miljoen euro. De in opspraak geraakte voetbalmakelaar reageerde daarmee op het feit dat Anderlecht hem niet langer betaalde voor enkele transferdeals uit het verleden. Anderlecht zegt verontwaardigd te zijn en zal de zaak voor de rechtbank uitvechten.

CMG, de vennootschap naar Belgisch recht via dewelke Mogi Bayat zijn activiteiten uitoefent, zegt vandaag in een persbericht dat zij kennis heeft genomen van het persbericht dat Anderlecht liet verspreiden. “CMG wil dit debat niet in de pers voeren en betreurt dan ook ten zeerste dat RSCA publiekelijk communiceert over een louter contractueel geschil over openstaande (en nooit betwiste) facturen”, luidt het.

Sinds februari 2018, dus ruim vooraleer Operatie Schone Handen van start ging, heeft CMG naar eigen zeggen herhaaldelijk aangedrongen op de betaling van facturen die RSCA verschuldigd is. “RSCA liet de verschillende brieven en ingebrekestellingen van CMG onbeantwoord. RSCA heeft geen enkele vraag gesteld in verband met de transparantie van de contracten die RSCA (zelf) met CMG heeft afgesloten. CMG kan dan ook enkel verrast zijn over de verontwaardiging waarvan RSCA nu blijk geeft. Gelet op de financiële situatie van de club, heeft CMG met toestemming van de beslagrechter bewarend beslag gelegd op de tegoeden van RSCA om zijn belangen veilig te stellen”, luidt het in het verspreid persbericht van CMG.