Waalse holding Whitestone trekt oorlogskas op naar 40 miljoen euro

Axel Moorkens, nieuwe bestuurder van Whitestone. (Foto: RV)

De Waalse beursgenoteerde investeringsholding Whitestone heeft 25 miljoen euro nieuw kapitaal aangetrokken bij private aandeelhouders. Daarnaast investeert de Antwerpse familie Léopold Moorkens 9 miljoen euro in Whitestone. De familie de Pret Roose de Calesberg, die fortuin maakt als aandeelhouder van AB Inbev, volgt de kapitaalverhoging om haar aandeel van 37 % in Whitestone te behouden. De holding met hoofdzetel in Lasne wil binnen 5 jaar in omvang verdubbelen. De helft van de huidige 15 participaties kunnen daarbij worden verzilverd. Drie grotere investeringen kunnen op korte termijn worden gerealiseerd.

Whitestone werd opgericht door Frédéric Pouchain en Sandro Ardizzone twee vroegere medewerkers van de holding NPM die onderdeel was van het imperium van Albert Frère. Gérard Lamarche is voorzitter van de groep maar Lamarche is ook topman van Multifin, het investeringsbedrijf van de familie Arnoud de Pret Roose de Calesberg. Multifin nam vorig jaar een participatie van 37 % in Whitestone door inbreng van aandelen in de mineralengigant Sibelco, aandelen in het vermogensbeheerplatform Abbove (voorheen Pax Familia), een positie in het agrofoodfonds Clay Capital uit Singapore (sindsdien ondergebracht in NewTree Impact) en, tot slot, een belang in de Limburgse ontwikkelaar en exploitant van fotovoltaïsche en windmolenparken, laadstations en batterijparken, Energy Solutions. Met de komst van de familie Léopold Moorkens wil de groep nu ook voet aan de grond krijgen in Vlaanderen. Axel Moorkens, zoon van Léopold, wordt bestuurder van de holding. De familie Moorkens maakte fortuin met de import van Aziatische personenwagens in België, een activiteit die twee jaar terug werd afgestoten.



Whitestone mikt op kleinere investeerders die tussen 0,5 en 1 miljoen euro kunnen aanbrengen voor investeringen in niet beursgenoteerde bedrijven. Dergelijke private equity investeringsfondsen zijn meestal niet toegankelijk voor kleinere investeerders. Whitestone wil nu een vaste basis uitbouwen met een drietal meer fundamentele investeringen. Een niet onbelangrijke rol lijkt verder weggelegd voor de goudhandelaar GFI, die onlangs is uitgebreid naar Zwitserland en Luxemburg. Volgend jaar wil Whitestone jaar 100% van het kapitaal in GFI overnemen tegen 56% nu. Vorig jaar boekte GFI een omzet van meer dan 200 miljoen euro, met een bruto bedrijfswinst van 2,8 miljoen. Whitestone gelooft dat er potentieel schuilt in GFI als veilige haven, die uniek is door zijn defensieve en anticyclische karakter en die desondanks over een periode van 20 jaar een rendement van ongeveer 9% heeft opgeleverd. Momenteel is het moeilijk om in de goudhandel te investeren via een beursgenoteerde onderneming; de enige mogelijke investeringen zijn in goudmijnen, die een heel ander bedrijfsmodel hebben. Bedoeling is dat GFI een belegging wordt op lange termijn die cash genereert die essentieel is voor de uitbetaling van een jaarlijks dividend.