François Fornieri [152]

Vermogen € 178 734 000
Gekend als Mithra
Activiteit Ontwikkeling van geneesmiddelen
Inplanting Luik
Tendens Dalend
Huidige positie 152


François Fornieri onderscheidt drie etappes in de opbouw van zijn vermogen. De eerste fase start in 1999 wanneer hij samen met professor Jean-Michel Foidart het bedrijf Mithra Pharmaceuticals op start als een spin-off van de Luikse universiteit. In die eerste fase mikt het bedrijf op de gynaecologen met een aanbod van producten voor vrouwelijke hygiëne en voedseladditieven die zonder voorschrift kunnen worden verkocht. Op die manier verwerft het bedrijf zich enige naambekendheid in de sector en kan het gaan samenwerken met grotere farmaceutische groepen.

In een tweede fase werpt Fornieri zich op de ontwikkeling van generische hormonale producten in combinatie met de commercialisering van algemene generische geneesmiddelen. Mithrta zet daarbij succesvol in op de ontwikkeling van zowel generische als nieuwe anticonceptiepillen. De markt van het bedrijf breidt zich uit buiten de Benelux tot Frankrijk en Duitsland.

In een derde fase staan twee projecten centraal: de ontwikkeling van Estelle, een natuurlijke anticonceptiepil en de ontwikkeling van Donesta, een geneesmiddel inzetbaar tegen de gevolgen van de menopauze.

Koken kost geld en dat is zeker zo in de farmaceutische sector. En hier komt Marc Coucke op de proppen. In eerste instantie onderschreef die een plaatsing van privaat kapitaal bij Mithra voor 40 miljoen euro. Samen met andere investeerders, waaronder Bart Versluys, bracht deze investeringsronde 55 miljoen euro op. In de zomer van 2015 volgt dan het betere werk met de introductie op de beurs van Brussel. Het bedrijf haalde daarbij net geen 80 miljoen euro op. Die middelen moeten dienen om de producten Estelle en Donesta definitief op de markt te krijgen. Fornieri controleert nu 34 % van het bedrijf, Marc Coucke is goed voor 17 procent.

De herfst van 2019 luidde een turbulente periode in voor Fornieri. Enerzijds stelde hij feestelijk zijn kunsthuis “Maison Alexandre” voor, genoemd naar zijn zoon. Dit privé museum met zijn eigen collectie maakte van Fornieri de culturele ster van de Luikse notabelen. Maar anderzijds kreeg hij in zijn privé woning dan weer speurders over de vloer van het Luikse parket. Tijdens een huiszoeking gingen die op zoek naar sporen van corruptie waarbij Fornieri samen met de omstreden politicus Stéphane Moreau zou gepoogd hebben het windkrachtbedrijf Elicio over te nemen van de Waalse intercommunale Nethys zonder daar echt iets voor te betalen. De gerechtelijke actie maakte deel uit van 21 huiszoekingen. Twee van die minder aangename bezoeken vonden plaats in de privé woningen van Stéphane Moreau en François Fornieri. De eerste was jarenlang de sterke man van Nethys, daarin gesteund door de Waalse socialisten van de PS. Samen met Fornieri zette hij het plan op om het windkrachtbedrijf Elicio, een dochter van Nethys, voor een symbolisch bedrag van 2 (twee) euro over te nemen. Tot de nieuwe Waalse minister-president Elio di Rupo een streep trok door die plannen. En meteen ook klacht neerlegde tegen beide spilfiguren. Dat alles verhinderde Fornieri er niet van in de zomer van 2020 50 % van de aandelen op te kopen van de Luikse eertseklasser Standard. Of dat was toch de intentie. In november van datzelfde jaar raakte immers bekend dat die operatie werd afgeblazen. Fornieri stapte niet in Standard. 

In januari 2021 brak dan de hel los in het dossier Nethys. Op 21 januari werd François Fornieri gearresteerd. De manager wordt verdacht van corruptie bij het uitoefenen van een publieke functie en misbruik van vennootschapsgoederen. Zijn aanhouding volgde op een huiszoeking bij Mithra die eerder plaatsvond. Fornieri werd daarop in voorhechtenis genomen en opgesloten in de gevangenis van Lantin.