Belgische advocate witgewassen in AB-Inbev erfenisdossier Bailo de Spoelberch

Opmerkelijk juridisch nieuws. Fara Chorfi, de Belgische ex-advocate van de familie Bailo de Spoelberch, is in beroep vrijgesproken voor het witwassen van geld en schriftvervalsing. Volgens de rechters in Genève is er geen bewijs dat ze misbruik heeft gemaakt van de twee broers Bailo de Spoelberch, beiden geadopteerde kinderen van wijlen Amicie de Spoelberch en naar eigen zeggen AB Inbev erfgenamen. De broers hingen een beeld op van Chorfi als een geldgedreven oplichtster en witwasser. In een horrorverhaal dat nu al 10 jaar aansleept zat de nu 60-jarige vrouw eerst tien maanden vast in de Zwitserse gevangenis van Champ-Dollon en later in het Luxemburgse Schrassig. Maar met de uitspraak in beroep ziet ze een betaling van 30 miljoen euro aan beide broers Bailo de Spoelberch nietig verklaard worden en kan ze terug beschikken over 327.000 AB InBev-aandelen. Die zijn tegen de huidige koers bijna 20 miljoen euro waard.

Eerder kon u bij ons al uitgebreid kennis maken met Amicie de Spoelberch en haar huwelijksperikelen met Luka Bailo. De hele zaak gaat terug naar 2004, het jaar waarin de toen 72-jarige Amicie de Spoelberch haar 15 jaar jongere Servische echtgenoot verliest ten gevolge van kanker. 950.000 AB Inbev aandelen verdwijnen daarop in de kluis van een Luxemburgse bank. Dat is het werk van Farida Chorfi, de raadsvrouw in wie Amicie de Spoelberch al haar vertrouwen heeft gelegd. Op een bepaald moment onterft de Spoelberch ook de twee kinderen die haar echtgenoot meebracht uit een vorig huwelijk en die eerder had geadopteerd. Het zijn precies die twee broers die via hun advocaten op zoek gaan naar de verdwenen AB Inbev aandelen en Chorfi voor justitie zullen brengen.



In het dossier bevindt zich een enveloppe waarop Amicie schrijft dat ze de 950.000 AB Inbev aandelen schenkt aan Chorfi. Later schenkt ze meteen haar hele vermogen aan de advocate en onterft ze de broers Bailo. Het is een Luxemburgse notaris die de hele zaak maar verdacht vindt en Amicie de Spoelberch uitnodigt voor een gesprek. Daar zegt de vrouw dat ze geen weet heeft van een schenking aan Chorfi. Waarvan de notaris melding maakt bij het Luxemburgs gerecht.

Het komt tot een proces en Chofri wordt in Luxemburg veroordeeld tot 24 maanden gevangenisstraf voor poging tot oplichting en vervalsing van het testament. Ze wordt wel vrijgesproken voor diefstal van aandelen en witwassen. Daarbij worden 140.000 AB Inbev aandelen gerecupereerd, 815.000 aandelen, op dat moment goed voor bijna 60 miljoen euro, blijven vermist. Chorfi zit haar straf in Luxemburg niet uit maar vlucht naar het buitenland. De broers Bailo zetten hun strijd om de verdwenen aandelen echter verder.

De rechtszaak in Luxemburg zorgt er voor dat de naam Fardida Chorfi op de verdachtenlijst voor witwassen terecht komt bij de banken. Drie banken, HSBC, Mirabaud en Rotschild, ontdekken dat Chorfi offshore structuren heeft opgezet om geld te versassen via Singapore, Dubaï, Panama en Puerto Rico. Wanneer het witwasschandaal rond HSBC losbreekt, wordt een rekening ontdekt van Chorfi met daarop 40 miljoen euro. Het net sluit zich en in 2017 wordt de vrouw gearresteerd op een Grieks eiland. Daarop wordt ze in Zwitserland veroordeeld tot 30 maanden cel waarvan de helft met uitstel plus inbeslagname van het geld. Nadat de vrouw 10 maand in voorarrest zat in Zwitserland wordt ze uitgeleverd aan Luxemburg waar ze wordt opgesloten in de gevangenis van Schrassig

Ondertussen ging de juridische strijd verder. De twee broers Bailo de Spoelberch eisten 250 miljoen euro van de ex-advocate, maar vonden de veroordeling te licht. Beiden gingen in beroep, net zoals Chofri zelf. Het hof van beroep in Genève volgde de argumenten van Bailo niet en sprak de vrouw twee weken terug vrij van het witwassen van geld en het vervalsen van een honorarium overeenkomst met het gezin Bailo de Spoelberch. Chorfi heeft nu zicht op meer dan 30 miljoen euro die ze van de broers te goed heeft en op 327.000 AB InBev-aandelen. Die zijn tegen de huidige koers bijna 20 miljoen euro waard.

De zaak is daarmee niet afgesloten. Mogelijk wordt het conflict voortgezet voor een federale rechtbank in Zwitserland. Volgens de krant La DH overweegt het advocatenkantoor Marc Uyttendaele, dat Fara Chorfi in België verdedigt, een procedure te lanceren om een schadevergoeding te krijgen.