Beurswaakhond sleept FNG-oprichters nu al voor de rechtbank

Manu Bracke, Dieter Penninckx en Anja Maes in betere tijden.

De Belgische beurswaakhond FSMA kan er moeilijk van beticht worden te snel of onbesuisd te handelen. Meestal werkt het instituut haar dossiers grondig af, wat heel wat tijd vergt. Opmerkelijk is dan ook dat ze haar dossier van enkele honderden pagina’s over het beursgenoteerde distributiebedrijf FNG nu al overmaakt aan het parket. Dat wijst er op dat er nu al belangrijke indicaties van mogelijke misdrijven in dat dossier zitten. Daarbij wordt in eerste instantie de namen genoemd van de drie oprichters van het bedrijf: het echtpaar Dieter Penninckx en Anja Maes en Manu Bracke. Vooral de eerste, de vroegere CEO van de groep boven onder meer Brantano, Miss Etam en CSK, loopt in de kijker. Zelf blijft hij zijn onschuld staande houden.

De ondernemingsrechtbank verleende FNG enkele maanden bescherming tegen haar schuldeisers. Maar dat nieuws verzonk in het niets tegenover het feit dat de FSMA haar dossier overmaakt aan het parket voor een strafrechtelijk onderzoek. De FSMA verdenkt de drie FNG oprichters er van foute informatie te hebben verspreid over hun bedrijf om zo de beurskoers en hun financiële overeenkomsten te manipuleren.



Daarbij wordt ook gekeken naar de overname door FNG van de Zweedse internetspecialist Ellos. Wanneer Penninckx die ambitie vorig jaar wou waarmaken, haakten de Belgische banken af. Penninckx zette dan een eigen financiering op, buiten de banken om. Die laatste zijn nu danig ontstemd over het feit dat ze geen impact hebben op het Ellos dossier. Maar er is meer aan de hand. In een eerder persbericht sprak FNG zelf van 94 miljoen aan ontransparante financiële overeenkomsten. Volgens de advocaat van Penninckx laat dit onderzoek nu toe dat zijn cliënt kan proberen aan te tonen dat er geen inbreuken zijn gepleegd.

Penninckx zelf pleitte eerder in een interview met De Standaard onschuldig. Over die 94 miljoen zei hij: “Ik sta buiten het bedrijf, ik kan er nu geen commentaar op geven.” “Er is wel een parfum van: er is daar gefoefeld?”, aldus de krant. Penninckx: “Ik vind het niet leuk om van alles te lezen. Ik geef dit interview in het belang van het bedrijf. Er is juridisch niet buiten de lijnen gekleurd.” Vraag zal dus zijn wie die lijnen heeft vastgelegd en hoe soepel die werden geïnterpreteerd.