Brouwerij Haacht sluit terug aan met winstcijfers (en dividend)

(Foto: Brouwerij Haacht)

Brouwerij Haacht, bekend van onder meer de Primus-pils en de biermerken Tongerlo, Charles Quint en Super 8, heeft de coronacrisis achter zich gelaten. Het beursgenoteerde bedrijf, in handen van de familie van der Kelen, was in 2020 en 2021 verlieslatend, maar kon vorig jaar terug aansluiten met winstcijfers. De nettowinst bedroeg 4,8 miljoen euro. De omzet kwam uit op 112 miljoen euro, ruim 41 procent meer dan in 2021 en 4 procent meer dan in pré-corona 2019. Het bedrijf is een goede graadmeter om de evolutie te zien in de algemene horecasector. Voor het eerst sedert 2019 keert de brouwerij ook opnieuw een dividend uit. Dat moet de rust doen terugkeren in de familie van der Kelen. Vorig jaar nog lieten drie zussen van der Kelen hun ongenoegen zien naar aanleiding van het uitblijven van een dividend. Ze weigerden daarbij ook kwijting te geven aan de voorzitter van het bedrijf, hun toen 89-jarige oom Frédéric van der Kelen, vader van CEO Baudouin van der Kelen.

De totale bierverkoop van de groep (exclusief bier in bulk) lag vorig jaar 38 procent hoger dan in 2021, en op hetzelfde niveau als in 2019. In België lag de omzet wel 4 procent lager dan in 2019. “Tegenover 2019 blijft de trend van afnemende volumes in de Belgische horeca aanhouden”, klinkt het. Voor 2023 zijn er wisselende signalen. Enerzijds lagen de bierverkopen begin dit jaar hoger dan vorig jaar en ook hoger dan in 2019. “Het herstel na de covidcrisis lijkt zich door te zetten”, aldus het bedrijf. Anderzijds verwacht het dat de oplopende kosteninflatie op lonen en diensten “een negatieve druk op de groepsresultaten van 2023 zal zetten, niettegenstaande belangrijke tariefverhogingen in het eerste kwartaal van 2023 die intussen op alle markten en producten werden doorgevoerd”.



De brouwerij hervat meteen ook voor het eerste sedert 2019 de uitbetaling van een dividend en wel van 11 euro per aandeel. Dat is een halvering tegenover voor corona. 81 % van dat dividend komt terecht bij de familie holding Finabra. CEO Baudouin van der Kelen incasseert daarbij 0,4 miljoen euro. Zijn drie nichten Manuela, Isabelle en Edith zijn goed voor 0,26 miljoen euro. Deze drie familieleden uiten vorig jaar hun ongenoegen over het uitblijven van een dividend. Ze weigerden daarbij ook kwijting te geven aan de voorzitter van het bedrijf, hun toen 89-jarige oom Frédéric van der Kelen, vader van Baudouin.