Colruyt zet sanering door: Dreamland wordt afgestoten

(Foto: Belga Images)

Jef Colruyt, CEO van de gelijknamige distributiegroep, maakt in versneld tempo werkt van de herstructurering van zijn familiaal bedrijf. Nadat hij het windenergiebedrijf Parkwind verkocht aan het Japanse Jera is er nu een koper gevonden voor de speelgoedwinkelketen Dreamland. 75 % van het bedrijf komt in handen van de concurrent ToyChamp. Bij de sanering gaan één winkel van Dreamland en vijf vestigingen van babywinkel Dreambaby dicht. 192 jobs verdwijnen. Er deden al langer geruchten de ronde over de toekomst van Dreamland. Toch komt de verkoop hard aan bij de vakbonden en bij het personeel. Nu werken bij de groep nog 1.100 mensen. Vorig boekjaar draaide Dreamland net break even bij een omzet van 258 miljoen euro. De groep Colruyt staat al enige tijd onder druk met een dalende winstmarge. 

Dreamland en Dreambaby worstelen met stijgende concurrentie en het toenemende onlinekoopgedrag van consumenten. Die wegen op de verkopen en de winstgevendheid, zo zegt Colruyt. Daarom dringt de herstructurering zich op. De groep wil tot 192 van de zowat 1.100 jobs schrappen, waarvan de meeste bij Dreamland. Eén van 48 winkels van Dreamland en 5 van de 32 vestigingen van Dreambaby zouden sluiten. “We zijn ons volledig bewust van de menselijke en sociale gevolgen van deze intentie tot herstructurering, en we gaan er dan ook alles aan doen om constructief samen te werken met alle betrokken partijen en de medewerkers de nodige begeleiding te bieden”, zo zegt Jef Colruyt in een persbericht.



Daarnaast doet Colruyt het grootste deel van Dreamland van de hand. Speelgoedwinkelketen ToyChamp, dat meer dan dertig vestigingen heeft in België en Nederland en een distributiecentrum in Genk, neemt 75 procent van de aandelen over. Financiële details over de deal, die tegen eind dit jaar rond zou moeten zijn, geven de beide partijen niet vrij. Dreamland zal blijven bestaan “als merk en als juridische entiteit en werkgever”, zegt Colruyt. Het huidige management blijft op post.