CORONA – Bioscopen en beurzen zetten druk op veiligheidsraad: “Voetbal is belangrijker dan beurzen zeker?”

Vakantiesalon, Batibouw en Autosalon. Zullen die al dan niet nog kunnen doorgaan? En moeten mensen hun mondmasker ophouden als ze in een bioscoopzaal naar een film kijken? Morgen komt de veiligheidsraad samen en moeten ze op de deze vragen antwoorden. Of niet antwoorden. Vooral de sector van de handelsbeurzen zet druk op de raad. “Geloof me: de vakbeurs voor ‘industrieel onderhoud’ lijkt niet op een optreden van Beyoncé hoor, dat is eerder zoals een winkelcentrum.” zo zegt CEO Dirk Van Roy van ‘Easyfairs’, het bedrijf boven Flanders Expo en in handen van Eric Everard. En in Kinepolis, in handen van de familie Bert, merken ze dat de huidige regeling met mondmaskers alle bezoekers buiten de zalen houdt. De druk op de veiligheidsraad is even groot als de chaos die heerst in de adviezen.



Morgen komt de veiligheidsraad bijeen, dus nu moet er druk worden gezet, denken en doen de federaties die de handelsbeurzen en de bioscopen vertegenwoordigen. Wat dat eerste betreft is de belangrijkste spreker de groep Easyfairs van Eric Everard. Het bedrijf staat voor jaarlijks 230 beurzen in 17 landen en overkoepelt onder meer Flanders Expo in Gent, Antwerp Expo en de Mechelse Nekkerhal. In de laatste veiligheidsraad werd beslist dat 400 mensen aanwezig mogen zijn bij indoor evenementen. Voor een beurs zoals Horeca Expo in Flanders Expo is dat dodelijk weinig. “Het tart alle verbeelding, zegt Dirk Van Roy in Het Laatste Nieuws. Bij de vorige veiligheidsraad kwamen ze plots met die cijfers af, maar daar zijn wij niets mee. Als we vanaf september weer kunnen organiseren, kunnen we nog wat van het najaar maken, maar tot op heden hebben we geen enkel perspectief. Als ze spreken over een uitbreiding, dan gaat dat in één adem met de bekerfinale in het voetbal, terwijl die economisch van véél minder belang is dan de beurzen. Maar voetbal is populair bij de kiezers, zeker?”

De sectorvereniging Febelux dagvaardde ondertussen de Belgische staat. “Met spijt in het hart, zegt Van Roy, want zo’n proces is de laatste strohalm en wij zijn voorstander van het overlegmodel, maar we kunnen niet anders dan het voorbeeld van de marktkramers en de tweedeverblijvers volgen. Waarom mogen de grote winkelcentra, de doe-het-zelfzaken en de Ikea’s wel open om veel mensen te ontvangen en wij niet? Dat is schending van het gelijkheidsbeginsel. De overheid moet beseffen dat het bij beurzen niet is zoals bij de scholen: ‘volgende week gaan ze weer open’. Een beurs heeft maanden nodig om vorm te krijgen. In Frankrijk, Duitsland en Nederland kunnen beurzen vanaf 1 september onder voorwaarden en daar kunnen bedrijven en standenbouwers aan de slag. Wij merken nu al dat er klanten redeneren: ‘Dan zullen we maar naar Nederland gaan’.