CORONA – Federaal beleid lijkt alle kanten uit te gaan (maar zet weinig zoden aan de dijk)

Coronavirus

De evenementensector zit met de handen in het haar. De kans is klein dat er dit najaar nog grote events kunnen doorgaan. En dat is dramatisch. Onmiddellijk na het uitbreken van de coronacrisis werden veel events verschoven naar het najaar. Nu vallen ook die in het water. Dat komt onder meer omdat de federale overheid niet klaar is met het uitwerken van een afdoend afweersysteem tegen het virus. Het systeem van contact tracing werkt niet, er zit geen transparantie in het testen op corona, en nu wordt het ontwikkelen van een tracing app uitbesteed aan een soort éénmansbedrijf. En verder lijkt Marc Van Ranst de hoofdvogel te hebben afgeschoten met een ‘van ranstige’ uitspraak. Jan Van Esbroeck, CEO van de Sportpaleis groep, is in alle staten en ziet enkel gemiste kansen. Hij schat zijn omzetverlies momenteel op 40 miljoen euro.



Wat moeten we onthouden van de voorbije dagen wanneer het om corona gaat?

Marc Van Ranst, professor en viroloog, die op de Nederlandse televisie in een praatshow verkondigt dat in de VS het de republikeinen zijn die zich het minst gelegen laten aan de coronamaatregelen en in Europa zijn dat aanhangers van extreem-rechts die de maatregelen naast zich neerleggen. En dan voegt de viroloog er met een venijnige glimlach aan toe: “Maar ja, dat is een vorm van natuurlijke selectie.” (Lees verder onder de video)

https://twitter.com/i/status/1285542037719339009

De ontwikkeling van een tracing app werd door de federale overheid toegekend aan Jean-Paul de Ville de Goyet een soort lonely wolf in het landschap van de app ontwikkelaars. Zijn bedrijf luistert naar de naam JPDVDG.com, maar wie dat internetadres intikt, komt nergens terecht. Uit zijn jaarrekening blijkt dat hij geen personeel in dienst heeft. Als ondernemer heeft JPDVDG geen feilloos trackrecord. In 2007 waagt hij zich met Pumbby.com aan het model om reclame te tonen via de gsm. Na het faillissement van Pumbby krijgt JPDVDG zijn oude aandeelhouders achter zich aan, omdat hij het niet-concurrentiebeding als onderdeel van een kapitaalinjectie geschonden zou hebben, aldus de Tijd. Hij zou met zijn nieuwe bedrijf Appsolution dezelfde activiteiten hebben ontwikkeld als Pumbby. JPDVDG wint de zaak. Met zijn huidig bedrijf DevSide zou hij wel al een aantal app’s hebben ontwikkeld. Journalisten die de man proberen te bereiken, vangen overal bot. Hij haalde het in de strijd om de app van onder meer bedrijven zoals Proximus en de Duitse IT-reus SAP. (Lees verder onder de foto)

Jan Van Esbroeck, CEO van het Sportpaleis had een oplossing in gedachten voor grote events. Of binnenskamers 200 of 400 mensen worden toegelaten, maakt voor het Sportpaleis weinig verschil. ‘Het is niet duurzaam om evenementen op zo’n kleine schaal te organiseren’, zegt Van Esbroeck in de Tijd. De man is ontevreden over hoe België de crisis aanpakt. ‘De contactopsporing had klaar moeten zijn toen de horeca heropende. Misschien kon een tweede golf dan vermeden worden. Nu moet geïnvesteerd worden in testen en tracen. In het VK werd 1,6 miljard pond uitgetrokken om de entertainmentindustrie te ondersteunen. Stel dat dat geld niet wordt gebruikt om de deuren dicht te houden, maar aan testcapaciteit wordt gespendeerd. Zo laat je gecontroleerd meer mensen toe op evenementen, als ze gezond zijn. Zo gebruik je hetzelfde bedrag, maar op een positieve manier. Tegelijk test je een groot deel van de bevolking.’

In diezelfde krant keert Dirk Van Roy, CEO van de beurzenspecialist Easyfairs van Eric Everard, zich als een duivel in een wijwatervat. ‘Het najaar is cruciaal voor ons’, aldus Vanroy, ‘We wachten vol spanning het beursprotocol af, zoals ook de horeca en andere sectoren er een kregen. Met de Belgische beurzensector besloten we een maand geleden al mondmaskers te verplichten. Daarnaast moet iedereen zich registreren, zodat we achteraf de aanwezigen kunnen contacteren, mocht dat nodig zijn. Dat is in winkelcentra niet het geval.’ Dat onderscheid zint Vanroy niet. ‘De beurzen zijn geen massa-evenementen. Omdat ze vaak gericht zijn op bedrijven is het meer een marktplaats met standhouders waar geen stroom mensen op afkomt.’ (Lees verder onder de video)

https://www.facebook.com/bartdewever/posts/10157364747647057

Ondertussen nemen meer en meer burgemeesters het heft in eigen handen en leggen eigen maatregelen op. Antwerps burgemeester Bart De Wever heeft daarbij begrepen dat het leven toebehoort aan zij die snel en rap zijn. Hij vaardigde als eerste zes nieuwe maatregelen uit. “Andere gemeenten kunnen die maatregelen ook opleggen.” zegt hij, daarmee anticiperend op de kritiek dat het land een lappendeken dreigt te worden van aparte niet-transparante maatregelen.