In 2008 sloeg de financiële wereld tilt. De hebzucht van de bankiers, gestuurd door financiële producten die ze zelf niet meer begrepen, ontplofte in hun eigen gezicht. Banken gingen failliet. De economie moest een versnelling lager schakelen. Maar ze bleef wel draaien. Nu valt de economie stil. En dat is totaal iets anders. De vraag is dan ook hoe groot de financiële reserves zijn van de bedrijven. Verstandige managers en CEO’s leven en denken nu al in het post-corona tijdperk. Hoe kunnen we terug opstarten? Hoe mager moeten we worden?
De veelgeplaagde en beursgenoteerde tapijtenproducent Balta sluit vier van zijn zes Belgische fabrieken. Het gaat om drie fabrieken in Avelgem, Waregem en Sint-Baafs-Vijve, die losse karpetten maken. Daarnaast gaat de fabriek van Modulyss in Zele dicht. Die produceert tapijttegels voor de industriële projectmarkt. De aanleiding is evident. De kleinhandel en distributie ligt stil. Er is geen vraag meer naar nieuwe producten. Leveringen vallen stil. En ook de bouw valt stil. De bouwsector krijgt geen basismateriaal meer toegeleverd. Er is geen beton meer.
Ook andere grote bedrijven gaan over naar economische werkloosheid. Die zal zich pas echt laten voelen vanaf 1 april, wanneer het tweede kwartaal van 2020 van start gaat. Managers denken nu al vooruit. Hoe zal de heropstart verlopen? Daarbij speelt solidariteit een rol. Niet uit sentimentele overwegingen, puur rationeel. De markt mag niet ontwricht worden. Beter betalingen uitstellen dan klanten failliet te laten gaan en toekomstige markt te verliezen. Dat toont zich bij uitstek in de horecasector. Elke café die failliet gaat is een toekomstige klant minder voor de brouwers. Die brouwers zijn in veel gevallen ook eigenaar van het vastgoed van de horeca. Zo moeten café-uitbaters die bij Brouwerij Haacht en Brouwerij Palm een pand huren, deze maand geen huur betalen. Biergigant AB InBev geeft betalingsuitstel aan zijn cafés. Het platleggen van de horeca is een drama voor de sector die moet overleven met winstmarges van minder dan één procent. Voor velen is overleven geen optie. Het is verzuipen.
Maar iedereen kijkt naar de toekomst. Ook de beurs. In Brussel springt de Bel 20 vandaag met 8 % omhoog. De Vlaamse KMO’s en familiale bedrijven worden doorgaans goed bestuurd en hebben reserves. Hopelijk geldt hetzelfde voor de multinationals. En is er licht aan het einde van de tunnel.