Duitslands rijkste familie erkent nazi-verleden (en lost banden met AB Inbev)

Albert Reimann Sr.

Het is allemaal correct. Reimann Senior en Reimann Junior zijn allebei schuldig. Beide mannen zijn overleden maar ze hoorden thuis in de gevangenis.” Met deze merkwaardige verklaring bevestigt Peter Harf een bericht in de Duitse sensatiekrant Bild. Daarin staat dat de Reimann familie tijdens de Tweede Wereldoorlog Russische en Franse krijgsgevangenen als dwangarbeiders gebruikte in hun chemische fabrieken. Harf is managing partner en voorzitter van de JAB Holding, in handen van de familie Reimann, met een geschat vermogen van 33 miljard euro de rijkste Duitse familie. Recent werden de banden tussen JAB en de Belgisch-Braziliaanse biergroep AB-Inbev doorgeknipt. Het is niet duidelijk of het een iets met het ander te maken heeft.

Tijdens de oorlog leverden de fabrieken van de familie Reimann heel wat producten toe aan de voedingsindustrie. Dat gebeurde dus met dwangarbeiders uit krijgsgevangenkampen. Vader en zoon Reiman waren beiden betrokken bij die beslissingen. Ze overleden respectievelijk in 1954 en 1984. Vader Reimann was sedert 1933 ook een vaste sponsor van de paramilitaire SS. Nu blijkt ook dat de Duitse historicus Paul Erker als sedert 2014 op vraag van JAB Holding het verleden van de familie in kaart is aan het brengen. De familie zou alvast nu al overwegen 16 miljoen dollar te doneren aan betrokken goede doelen.



De voorbije jaren kocht JAB in de VS voor om en bij 40 miljard dollar bekende koffie merknamen zoals Peet’s Coffee, Caribou Coffee, Keurig Green Mountain, Stumptown Coffee Roasters en Intelligentsia. In Europa werd het eigenaar van Douwe Egberts. Ook de Rijkste Belg Alexandre Van Damme, grootste individuele AB Inbev aandeelhouder, investeerde mee in die laatste overname. Maar recent werden de banden tussen AB Inbev en JAB doorgeknipt. Olivier Goudet nam ontslag als voorzitter van de raad van bestuur van AB Inbev om zich volledig toe te leggen op zijn rol als CEO van JAB. Goudet is dan ook een collega van Peter Harf. Die laatste was vroeger ook al voorzitter van AB Inbev.

Ook nu werd bekend dat JAB een verlies incasseert van 852 miljoen euro. Dat verlies heeft vooral te maken met het waardeverlies van de participaties in de cosmeticagroep Coty (-3,2 miljard euro) en poetsmiddelengroep Reckitt Benckiser (-322 miljoen euro). De gestegen waarde (+1,9 miljard euro) van Acorn, de divisie die onder meer Dr Pepper en Douwe Egberts herbergt, kon de rode cijfers niet volledig opvangen. JAB bezit 40 procent van Coty en maakte onlangs bekend dat te willen verhogen tot 60 procent.