Familie Colruyt stapt in pakjesspecialist

In deze woelige corona tijden doen pakjesdiensten gouden zaken. Nog nooit werden zoveel bestellingen veilig aan huis afgeleverd. Een bedrijf dat mee op deze golf surft, is de Brusselse start-up Urbantz. Die ontwikkelt en verkoopt software waarmee bedrijven de laatste kilometer voor de levering aan huis van hun pakjes beter kunnen beheren. Korys, het investeringsfonds van de familie Colruyt, stapt nu in het kapitaal van Urbantz. Samen met de Londense durfkapitalist Environmental Technologies Fund (ETF) brengt het 6 miljoen kapitaal aan. De Waalse overheidsinvesteerder Sambrinvest is goed voor 0,5 miljoen extra kapitaal. De start-up beschikt nu over 8,1 miljoen euro middelen. De raad van bestuur van Urbantz wordt aangepast aan de nieuwe kapitaalstructuur.



Het in 2015 opgerichte Urbantz biedt een zogenaamd softwareabonnement aan waarmee bedrijven hun leveringen aan huis kunnen beheren. De start-up bezit zelf geen bestelwagens of andere voertuigen, maar ontwikkelde een digitaal platform waarmee klanten de snelste weg vinden voor de levering van hun goederen en waarbij wordt vermeden dat twee bestelwagens op dezelfde dag door dezelfde straat rijden. Per levering betaalt die klant aan Urbantz enkele tientallen centen voor het gebruik van de software. Op het totaal van de leveringskosten is dat bedrag verwaarloosbaar. In 2018 haalde het bedrijf een bruto marge, inkomsten min kosten, van 1 miljoen euro, goed voor een operationele cash flow van 0,46 miljoen euro.

Eerder haalde Urbantz al 1,6 miljoen euro kapitaal op, onder meer bij een aantal vermogende families. De raad van bestuur wordt nu herschikt. Onder meer Cyrill Janssen en Alexander Saverys (CMB) nemen ontslag. Korys en EFP hebben nu elk een bestuurder, naast CEO Jonathan Weber en een vertegenwoordiger van de eerste investeerders. Die laatste is Antoine Duchateau, onder meer gekend van de babysitting app Bsit.