Familie Emsens koopt boze Duitsers uit

Zandwinning is de core business van Sibelco. (Foto: Sibelco)

De grondstoffen multinational Sibelco, met de familie Emsens als referentie-aandeelhouder, lanceert een publiek overnamebod op zijn aandelen. Daardoor kan de Belgische zandreus zijn Duitse partner Quarzwerke na een jarenlang conflict uitkopen. Het bod slaat op 89.051 aandelen van Sibelco, goed voor bijna 19 % van de multinational. De zandgroep biedt daarvoor 6.850 euro per aandeel. Het bod kan Sibelco 610 miljoen euro kosten. Een groot deel daarvan is bestemd voor de minderheidsaandeelhouder Quarzwerke. Die controleren 13 % van Sibelco. Voor hun 61.233 aandelen vangen de Duitsers 419 miljoen euro. De verhouding tussen de Belgische familiale en Duitse aandeelhouders van Sibelco ontspoorde de voorbije jaren volledig. Eerder dit jaar dagvaardde de Duitse groep Quarzwerke nog het Belgische Sibelco. Nu komt dus een eind aan de onenigheid.

De samenwerking tussen de Belgische en de Duitse families dateert van 1954. Beiden startten in dat jaar joint ventures op in België, Frankrijk, Zwitserland, Italië, Spanje en de VS, altijd actief in de ontginning van zand en mineralen. In 1976 ruilde Quarzwerke een deel van zijn Zuid-Europese belangen voor aandelen van Sibelco. Maar ondertussen zijn we twee generaties verder en is de familiale lijm tussen de Duitsers en de Belgen zo goed als opgedroogd en verdwenen. De bom barstte definitief na een mislukt expansie-avontuur van Sibelco in de VS dat eindigde met het faillissement van de Amerikaanse dochter Covia. Dat bedrijf was gespecialiseerd in zandwinning voor de schaliegasindustrie. Die sector kreeg forse klappen door de sterke terugval van de olieprijs. Volgens critici heeft het management van Sibelco gegokt en verloren. Het mislukte avontuur zadelde Sibelco in 2019 op met een nettoverlies van 672 miljoen, bij een negatief bedrijfsresultaat van 1,27 miljard. Toch keerde de multinational nog een ongewijzigd dividend van 77 miljoen uit. De Duitsers eisten daarop dat ze werden uitgekocht door de Belgische aandeelhouders zo niet zou de zaak eindigen voor de rechtbank. Zover komt het dus niet. Het overnamebod past in een schikking die Sibelco vorige week met Quarzwerke afsloot.



De naam van de familie Emsens wordt geassocieerd met zowel de bedrijven Etex als SCR-Sibelco. Die laatste is het werk van wijlen Stanislas Emsens en staat apart in onze ranglijst. Etex werd daarentegen lang aangestuurd door André Emsens, een zoon van Alphonse Emsens en een oom van Walter Emsens, de vader van Stanislas Emsens. Het gaat dus om twee verschillende takken van de familie Emsens die om en bij 200 afstammelingen telt, verspreid over beide takken. Etex wordt geassocieerd met asbest, een kankerverwekkende stof waarvan Etex-dochter Eternit  in 1997 de productie stopzette. Het bedrijf bleef wel tot 2002 in India eigenaar van een asbestproducerend bedrijf. Recent werd het bedrijf voor een Belgische rechtbank aansprakelijk gesteld voor het veroorzaken van kanker door zware fouten.

Positiever is dan weer het verhaal van de Aliaxis, een bedrijf dat in 2003 werd afgesplitst van Etex. Aliaxis overkoepelt alles wat te maken heeft met plastic afvoermaterialen en sanitair voor de bouwsector. Aliaxis groeide uit tot een eigen miljardenbedrijf met een omzet van maar liefst 4 miljard euro. Op vandaag is Aliaxis in handen van de nazaten van André Emsens.