Duitsers trekken ten oorlog tegen familie Emsens

Sibelco voorzitter Bert De Graeve. (Foto: Sibelco)

Het Duitse Quarzwerke dagvaardt de Belgische multinational Sibelco. Beide familiale multinationals zijn actief in de ontginning van zand en mineralen. Sibelco staat onder controle van de familie Emsens samen met de familiale aandeelhouders De Sadeleer, Grosjean en Speeckaert. De Duitsers controleren met Quarzwerke 13 % van Sibelco. Ze eisen nu dat de Belgen die 13 % overkopen. Dat kan tot 400 miljoen euro kosten. Aanleiding vormt een mislukte overname die Sibelco in 2019 in de Verenigde Staten doorvoerde wat het bedrijf opzadelde met een nettoverlies van 672 miljoen bij een negatief bedrijfsresultaat van 1,27 miljard. Volgens Quarzwerke maakt het management van Sibelco daarbij zware fouten. Eerder eisten ze al tevergeefs het ontslag van Bert De Graeve, voorzitter van Sibelco. Het geding voor de Antwerpse rechtbank wordt morgen in geleid.

Het jaarverslag dat Sibelco leert dat Quarzwerke eerder dit jaar zowel Sibelco als de controlerende aandeelhouder dagvaardde. Op basis van de Belgische vennootschapswetgeving over uittreding eisen de Duitsers een gedwongen inkoop van hun participatie van 13 procent in het zandbedrijf. Sibelco is één van de grootste Belgische privémultinationals en is gespecialiseerd in zandwinning. De onvrede van de Duitsers volgt een mislukt expansie-avontuur in de VS dat eindigde met het faillissement van de Amerikaanse dochter Covia. Dat bedrijf was gespecialiseerd in zandwinning voor de schaliegasindustrie. Die sector kreeg forse klappen door de sterke terugval van de olieprijs. Volgens critici heeft het management van Sibelco gegokt en verloren. Het mislukte avontuur zadelde Sibelco in 2019 op met een nettoverlies van 672 miljoen, bij een negatief bedrijfsresultaat van 1,27 miljard. Toch keerde de multinational nog een ongewijzigd dividend van 77 miljoen uit.



De samenwerking tussen de Belgische en de Duitse families dateert van 1954. Beiden startten in dat jaar joint ventures op in België, Frankrijk, Zwitserland, Italië, Spanje en de VS. In 1976 ruilde Quarzwerke een deel van zijn Zuid-Europese belangen voor aandelen van Sibelco. Maar ondertussen zijn we twee generaties verder en is de familiale lijm tussen de Duitsers en de Belgen zo goed als opgedroogd en verdwenen. Discreet wordt al enige tijd onderhandeld over mogelijke overnemers van het Duitse pakket aandelen. De familiale aandeelhouders van Sibelco zijn verankerd in de hoogste financiële kringen van het land. Stanislas Emsens, de man die Sibelco uitbouwde tot een muiltinational, was gehuwd met Marie-Claire Boël, de familie die op haar beurt onder meer gelieerd is met de aandeelhouders van zowel Solvay als AB-Inbev. Toch raakt het aandeelhouderschap steeds meer versnipperd en dus ook fragieler. Symbool daarbij mag het feit zijn dat de 68-jarige Bertrand de Sadeleer zijn kasteel in Lommel te koop stelt. De Sadeleer is een telg uit het geslacht Ferdinand Emsens, oom van Stanislas Emsens. Later vandaag meer daarover.