De Antwerpse Standaard Uitgeverij gaat samensmelten met haar concurrent Ballon Media. Beide uitgeverijen zijn specialisten in het uitgeven van strips en kinderboeken. Zo is Standaard Uitgeverij bekend van Suske en Wiske en Ballon Media van Jommeke. Maar het gaat niet zo goed met de Vlaamse stripmarkt. Vernieuwing bij auteurs en tekenaars komt moeilijk van de grond en de markt is door de taal beperkt in volume. Aan Franstalige kant ligt dat anders. De consolidatie tussen beide bedrijven werd versneld door het overlijden van Alexis Dragonetti, drijvende kracht achter Ballon Media. Voorafgaand aan de fusie nemen de familie Moorkens en de Franse groep Media-Participations de Ballon aandelen over van de familie Dragonetti. Binnen de nieuwe fusie hebben de aandeelhouders van Standaard Uitgeverij een kleine meerderheid van de aandelen in handen.
Standaard Uitgeverij zag het levenslicht begin vorig jaar wanneer een vijftal Vlaamse media ondernemers de uitgeverij weg kochten bij het Nederlandse WPG. Ballon Media was in handen van Alexis Dragonetti, de familie Moorkens en het Franse Média-Participations. Aandeelhouders van die laatste zijn de uitgeverijen Dupuis, Dargaud en Le Lombard, bekend van ‘De Blauwbloezen’, ‘Thorgal’ en ‘Michel Vaillant’. Beide fusiebedrijven zijn in omzet bijna even groot, elk goed voor 15 miljoen euro. Maar Ballon kan betere winstcijfers voorleggen dan Standaard. Ze is ook meer actief op de Franstalige markt. Het fusiebedrijf, dat vanaf 1 januari verdergaat onder de naam Standaard Uitgeverij, staat voor een omzet van zo’n 30 miljoen euro en zal 75 werknemers omvatten. Ze geeft 150 kinderboeken per jaar uit.
Naast stripverhalen uitgeven werkt Standaard nog met auteurs zoals Jeroen Meus, Ish en Toni Coppers. Het verdeelt ook de fondsen van WPG Uitgevers met auteurs als Bart Van Loo, Jeroen Olyslaegers, Erwin Mortier en Stefan Hertmans. Ballon Media is de bevoorrechte partner van de Franstalige uitgeverijen Dupuis, Dargaud en Le Lombard. Daarnaast vertegenwoordigt Ballon Media de Nederlandstalige uitgaven van de grote uitgeverijen Casterman en Glénat en ontwikkelen ze met eigen strips zoals Jommeke, die volgend jaar 65 jaar oud wordt. Het fusiebedrijf staat dan voor Vlaamse iconen als Jommeke, Suske en Wiske, De Kiekeboes, FC de Kampioenen, Urbanus en Nero evenals de recente strips van de succesvolle tv-formats Buurtpolitie en Nachtwacht, aangevuld met Lucky Luke, Kuifje, Alex, De Blauwbloezen, Blake en Mortimer, Guust Flater, Robbedoes, Largo Winch, Thorgal, XIII,
De stripmarkt laat toe met grote drukvolumes te werken, maar de marges zijn bijzonder klein. Ook het fenomeen stripverhalen zelf heeft het niet gemakkelijk. Getuige de moeilijkheden waarmee Comics Stations in Antwerpen te kampen heeft. Dat pretpark in het Antwerpse Centraal Station is opgebouwd rond precies die Vlaamse stripfiguren maar moest deze zomer bescherming vragen tegen haar schuldeisers. Jeroen Overstijns, CEO van Standaard Uitgeverij, is één van de aandeelhouders van Comics Station.