Gentse rechtbank laat aankoop landbouwgrond door Fernand Huts ongemoeid

Fernand Huts

Havenbaas en miljardair Fernand Huts blijft eigenaar van 450 hectare landbouwgrond in Zeeuws-Vlaanderen, net boven de Belgische grens. Huts kocht de gronden in 2016 van het Gentse OCMW voor 17,5 miljoen euro. Lokale landbouwers vonden die prijs veel te laag en wilden zelf liever een aantal kleinere percelen opkopen. Twee bio-boeren uit Lokeren stelden dat Huts onterechte overheidssteun had ontvangen en trokken de zaak voor de Gentse rechtbank. Die oordeelde nu dat de verkoop in Nederland gebeurde en niet in België. De klacht werd daarop onontvankelijk verklaard.

Huts kocht de gronden met zijn landbouwbedrijf De Bijloke uit Terneuzen. Die vennootschap is zelf een dochter van een Luxemburgse holding van Huts. Volgens de landbouwers gebeurde dat tegen een te lage prijs. Een Nederlandse taxateur schatte de gronden in 2014 op 20,5 miljoen euro. Tussen 2014 en 2016 stegen de prijzen voor landbouwgronden gemiddeld met 5 procent per jaar. Dat betekent dat het bedrijf van Huts de gronden voor minstens 5 miljoen euro te goedkoop kon kopen, zo zeggen zijn tegenstanders.



Niets mee te maken, zegt de rechtbank in Gent nu. De verkoop is niet geregistreerd in een Belgisch hypotheekkantoor. Dus moesten de boeren met hun klacht in Nederland terecht. Dat kan nu nog altijd. Of ze kunnen naar Europa. Huts zou ondertussen al een aantal percelen hebben doorverkocht. Bestaande pachtovereenkomsten met landbouwers worden gehonoreerd. Het Gentse OCMW die de gronden verkocht is wel tevreden. De opbrengst van de verkoop werd immers al geherinvesteerd in woonzorgcentra.