Hein Deprez vlucht bij nacht en ontij uit Suriname

De getormenteerde agro-industrieel Hein Deprez blijft in een neerwaartse spiraal gevangen zitten. In eigen land is zijn noodlijdend beursgenoteerd groenten bedrijf Greenyard de gevangene van de banken. Ondertussen ligt zijn privé bedrijf The Fruit Farm Group op apegapen. Nadat dat bedrijf in Nederland al het faillissement aanvroeg van haar serre bedrijf AC Hartman blijkt het nu ook bij nacht en ontij haar bananenplantage in Suriname te hebben verlaten. Tot groot ongenoegen van de lokale overheid. “Stel u maar eens voor dat een Surinaamse onderneming dit in West-Europa had gedaan. Mensen laten werken zonder ze te betalen en intussen afwezig blijven en geen gehoor geven aan onze vragen.”, riep Rabin Parmessar, minister van Landbouw, in het Surinaamse parlement. “Mocht een Surinamer dit doen in Europa, dan was hij minstens opgesloten in de gevangenis.”



The Fruit Farm Group trekt zich noodgedwongen terug uit Suriname. Gelet op de huidige onduidelijke financiële en economische toestand van Suriname, die de afgelopen jaren enkel maar achteruit is gegaan, is er geen mogelijkheid meer om verder te opereren.” Met deze summiere mededeling liet het bedrijf van Hein Deprez zijn bananenkwekerijen in het Zuid-Amerikaanse land Suriname achter zich. Maar het had wel nagelaten de lonen van zijn 2.000 werknemers voor januari 2020 volledig uit te betalen. Dat leidde tot woede die zijn weerklank vond in de Surinaamse pers en dit weekend ook werd opgemerkt door De Standaard.

Het bedrijf van Hein Deprez is sedert 2014 actief in Suriname met twee bananenplantages in het westen van het land, samen goed voor zo’n 2.000 hectare. En het moet gezegd, dat in moeilijke omstandigheden. Suriname kampt sinds 2015 met een torenhoge inflatie, opeenvolgende devaluaties en politieke instabiliteit. Daarboven op kampen de bananenplantages van The Fruit Farm Group in Suriname al jaren met de mokoplaag, een besmettelijke bacterie die de bananenplanten er in sneltempo liet afsterven. Volgens Surinaamse media ging door de bacterie ‘al meer dan de helft’ van de totale aanplant verloren, een miljoenenverlies. (Lees verder onder de foto)

Hein Deprez

Maar toch. Het waren arbeiders van Food and Agricultural Industries, zoals de Surinaamse tak van The Fruit Farm Group heet, die in het weekend van 8 en 9 februari in lokale media aan de bel trokken. Ze vertelden er dat ze hun salaris voor de maand januari nog steeds niet volledig ontvangen hadden, en dat ze vreesden dat het bananenbedrijf de deuren zou sluiten. Begin deze week bevestigde een vakbondsleider binnen de onderneming dat alle buitenlandse managers Suriname intussen hadden verlaten. ‘Zonder ook maar enige kennisgeving’, klonk het in de krant De Ware Tijd. ‘Het lokale, lagere management dat is achtergebleven, kan ons geen zinnige antwoorden geven.’

De Surinaamse regering controleert 10 % van het bedrijf van Deprez. Ze reageerde woedend op de summiere persverklaring van The Fruit Farm Group, die de volledige blaam bij het land zelf legt. Het aanbod van Deprez om de overige 90 procent van de aandelen over te kopen wees de regering kordaat af. “De regering is niet van plan een bedrijf over te nemen dat bij lokale banken een schuldenput van meerdere miljoenen heeft uitstaan.” zo klonk het. De Surinaamse regering zegt wel de nog openstaande salarissen van de 2.000 arbeiders over januari uit te betalen. Ze onderzoekt ook of er doorstart mogelijkheden voor het bedrijf zijn.