Het moeizame parcours van Pierre Marcolini

Pierre Marcolini, hier op een foto uit 2020 in het World Train Museum in Schaarbeek. (Foto: Belga Images)

Het minste wat je van de 59-jarige Brusselse chocolatier Pierre Marcolini kan zeggen is dat hij een volhouder is. Deze maand nog richtte hij zijn nieuwe vennootschap Pierre Marcolini Invest op. Dat kadert in de komst van de Koreaanse investeringsgroep MBK. Die wordt de nieuwe eigenaar van het chocoladebedrijf. De Koreanen vervangen de Britse groep Neo Capital die in 2013 14,4 miljoen euro investeerde in de pralineproducent. Veel plezier beleefden ze daar niet aan. Onder meer gestuit door corona sleept de holding Marcolini Group een overgedragen verlies mee van 17 miljoen euro. In 2019 boekte Neo een waardeverlies van 2 miljoen euro op het bedrijf waarna ze op zoek gingen naar een koper. Het is niet bekend hoeveel de Koreanen op tafel leggen voor de chocolatier.

Neo Capital kocht in 2013 een eerste participatie in Marcolini van 9,66 % en betaalde daarvoor 1,5 miljoen euro. Het bedrijf werd daarmee gewaardeerd op 15 miljoen euro. Nog datzelfde jaar onderschreven de Britten een kapitaalverhoging van 14,4 miljoen euro waarmee ze met 53 % meerderheidsaandeelhouder werden van Marcolini. Bedoeling is dat MBK nu wel lukt waar Neo Capital niet in slaagde, Marcolini te lanceren op de Aziatische markt.



In de coronajaren 2019 en 2020 incasseerde Marcolini een gecumuleerd verlies van 4,5 miljoen euro. Het voorbije boekjaar oogde alvast beter. Een groepsomzet van 15 miljoen euro was goed voor een nettowinst van 2,3 miljoen euro. Het is niet duidelijk welke omzetcijfers al dan niet in deze consolidatie vervat zijn. De volledige groep zou staan voor een omzet van 50 miljoen euro. In Europa bouwde Marcolini zijn activiteiten gedeeltelijk af om zich meer toe te leggen op Japan en China.

Het Koreaanse MBK koopt nu twee van de vier particuliere investeerders van Marcolini uit. Het gaat dan om Aviapartner-aandeelhouder Laurent Levaux en François Schwennicke, gekend als aandeelhouder van de handtassenproducent Delvaux. De Koreanen krijgen zo het overgrote deel van Marcolini in handen. Oprichter Pierre Marcolini en voorzitter Olivier Coune behouden een kleine participatie in de chocolatier. Daarmee schrijft Pierre Marcolini een nieuw hoofdstuk in zijn geschiedenis. In 2007 moest de Zwitserse multinational Nestlé het bedrijf al eens financieel boven water houden. De nieuwe Koreaanse eigenaar kocht vier jaar geleden al de Japanse, de Zuid-Koreaanse en de Australische activiteiten van de chocolatier Godiva, inclusief hun productiefaciliteit in Koekelberg. Marcolini van zijn kant kocht recent een gebouw van 3.500 m² in de Brusselse deelgemeente Haren, naast zijn huidige atelier. Het is de bedoeling de twee gebouwen samen te voegen tot een nieuw atelier, een project van 4 miljoen euro. Marcolini wil dan ook schoolgaande kinderen en andere gasten ontvangen in zijn chocoladebedrijf.