Het weekblad Humo maakt een pijnlijke chronologie op van het parcours dat Wouter Vandenhaute heeft afgelegd als voorzitter van de eersteklasser RSC Anderlecht, de ploeg die eigendom is van Marc Coucke. Die chronologie die start in 2022 is éénzijdig, maar ze is wel duidelijk. Het magazine rekent ook letterlijk af met de Vandenhaute, de vroegere mediabaas die ooit Humo wou overnemen. Blijkt dat Vandenhaute als voorzitter jaarlijks 500.000 euro aan Anderlecht factureert. Dat doet hij via Huppeldepup NV, de patrimoniumvennootschap op naam van hemzelf en zijn vrouw Catherine Van Eylen. Die laatste is sportjournaliste bij de openbare omroep VRT en geeft dus ook commentaar op het tv-scherm op de wedstrijden van Anderlecht. Kan dat wel? Ja, zegt de deontologische commissie van de VRT, die zich over de kwestie heeft gebogen. Maar het betekent wel dat Van Eylen vrijaf moet nemen telkens als haar man of Anderlecht negatief in het nieuws komt.
Humo lardeert zijn reportage met saillante details, allen tegen de figuur van Vandehaute. Bijvoorbeeld, wanneer voorzitter Vandenhaute gaat lunchen met toenmalig trainer Vincent Kompany en andere club verantwoordelijken, gebeurt dat meestal in een chic Ukkels restaurant. Flessen wijn van 300 euro komen op tafel, facturen lopen op tot boven de 2.000 euro en worden netjes ingediend op de club. Daar moeten ze worden goedgekeurd door mensen wier eigen facturaties voortdurend naar beneden worden bijgesteld, omdat de club het water aan de lippen staat, aldus het magazine.
Wouter Vandenhaute is ondertussen afgedaald van uitvoerend naar niet-uitvoerend voorzitter. “Om een verkeerde perceptie helemaal uit te sluiten, heeft Catherine Van Eylen beslist om de komende dagen haar rol bij de NV Huppeldepup te herbekijken”, zo zegt de VRT-woordvoerder aan HLN.be. “Catherine is altijd een toonbeeld van objectieve en professionele journalistiek geweest en noch voor, noch achter de schermen is er ooit sprake geweest van welke inmenging dan ook. Zo presenteert ze geen reportages waarin de persoon Wouter Vandenhaute centraal staat. Catherine doet ook geen verslaggeving en maakt evenmin analyses over RSC Anderlecht.” Dergelijke rel is gesneden brood voor de mediawebsites die gretig inspelen op de reportage in Humo. Anderlecht zelf gaat niet akkoord met het “eenzijdig beeld” dat wordt geschetst van de club. “RSC Anderlecht wenst zich te distantiëren van het eenzijdig beeld dat op basis van selectieve en anonieme bronnen wordt geschetst van het beleid”, zo leest het in een persbericht. “Het artikel bevat onwaarheden (…). Het beeld van een club die op drift is en van een hoofdeigenaar die de club wil verkopen staat haaks op de realiteit van vandaag. Het huidig management draagt transparant bestuur hoog in het vaandel en wenst met de nodige rust en sereniteit verder te bouwen aan de toekomst”, eindigt de verklaring.
Het vermogen van Wouter Vandenhaute is de voorbije jaren danig geslonken nadat hij zijn mediabelangen met fors verlies moest afbouwen onder meer na het mislukken om de TV-omroepen Vier en Vijf te profileren als commerciële tv-stations. De patrimoniumvennootschap Huppeldepup van hemzelf en zijn echtgenote beschikte eind 2021 nog over een eigen vermogen van net geen 3 miljoen euro.