If the sky is the limit, this must be Lotus – Familie Boone rukt op naar de 8ste plaats

Jan Boone (rechts) in 2015 bij een bedrijfsbezoek van toenmalig premier en huidig Europees voorzitter Charles Michel (midden) en toenmalig minister van Pensioenen en huidig premier Alexander De Croo, beiden van de liberale partij. (Foto: Belga Images)

De groeicijfers die speculoosbakker Lotus van de familie Boone telkens opnieuw voorlegt, zouden een mens bijna bang maken. Tijdens de eerste helft van dit jaar groeide de omzet van het bedrijf met 13 % tot 365 miljoen euro. De winst stijgt met 25 % tot 47 miljoen euro. De grootste groei komt van Lotus Biscoff, het internationale merk waarmee speculoos wordt verkocht. “Het mooiste van het Lotus Bakeries verhaal moet nog geschreven worden, we zijn nog maar begonnen om de wereld te veroveren met onze twee internationale groeipijlers, Lotus Biscoff en Lotus Natural Foods.”, zegt CEO Jan Boone. “Elk jaar komen er miljoenen gezinnen bij die onze producten voor het eerst in hun winkelkarretje leggen. En toch, als je kijkt naar het traject dat we kunnen bewandelen in al die landen, is het potentieel nog gigantisch.” Met een vermogen dat groeit tot 3,2 miljard euro wordt de familie Boone de 8ste Rijkste familie op onze ranglijst.

Lotus Biscoff, de eerste en grootste strategische pijler van Lotus, groeide in het eerste semester met 20%. Positief waren de heropening van de horeca en het geleidelijke herstel van het vliegverkeer in de VS waar op vliegtuigen speculoosjes worden geserveerd. Lotus Biscoff wordt vandaag in 60 landen verkocht en is een globaal merk. De strategie die ten grondslag ligt aan de robuuste en internationale groei van Lotus Biscoff, is gebaseerd op een repeatable model: per land wordt bekeken wat de penetratiegraad van Lotus Biscoff in dat land is (penetratie wordt gedefinieerd als gezinnen die minstens 1 keer per jaar een Lotus Biscoff product aankopen) en waarbij vervolgens afhankelijk van de penetratiegraad een gedetailleerd draaiboek met activatiehefbomen zoals kanaal, assortiment, pricing, samenwerking met out of home-partners of leading A-brands in retail, media-activatie, etc. gevolgd wordt.



Het huidige hoofdkwartier van de groep in Lembeke wordt uitgebreid met het nieuwe ‘House of Biscoff’. Alle commerciële teams die internationaal en op groepsniveau voor Lotus Biscoff actief zijn, zullen samengebracht worden in dit nieuwe kantoor. De bouw ervan is reeds gestart en het of zal in gebruik worden genomen in het tweede kwartaal van 2022. Voor Lotus Natural Foods volgt het bedrijf een strategie die gebaseerd is op enerzijds het uitbouwen van merken met marktleiderschap in het VK en anderzijds versnelde internationale groei van de merken buiten het VK.

De significante groei van het beursgenoteerde bedrijf, gekoppeld aan de globalisatie van Lotus, heeft ook de aandacht getrokken van een bredere en meer internationale gemeenschap van investeerders. Recentelijk zijn ook meer analisten, zowel nationaal als internationaal, met de opvolging van het aandeel gestart. Lotus gaat zijn informatie naar die investeerders toe dan ook opdrijven.

FNG, oeps

Lotus is voor bijna 71 % in handen van de stichters families Boone en Stevens. De holding Alychlo van Marc Coucke bezit iets minder dan 1 % van Lotus. Coucke kocht die aandelen meer dan 20 jaar terug tegen 35 euro per stuk. Hij verkocht al die jaren geen enkel aandeel. Waar hij toen 280.000 euro voor betaalde, is nu 43,6 miljoen euro waard. 

Toch is het niet al goud wat blinkt in beleggersland. Stanislas Boone is de broer van Karel en Mathieu Boone. Die twee laatste bleven bij het bedrijf. De nu 77-jarige Stanislas stapte eind vorige eeuw uit het management. Tien jaar terug controleerde hij nog 8 % van Lotus Bakeries. Nu bezit zijn Holding Biloba nog 23.194 Lotus aandelen, goed voor 125 miljoen euro. Bestuurder van Holding Biloba is ook Philippe Vandeurzen, de huidige CEO van de holding De Eik van de familie Van Waeyenberge. Vandeurzen was ook onafhankelijk bestuurder van de in elkaar gestuikte modegroep FNG. Holding Biloba controleerde 4,9 % van FNG. Vorig jaar incasseerde Holding Biloba een minwaarde van 14 miljoen op FNG wat resulteerde in een verlies voor dat boekjaar van 7,6 miljoen.