Is Marc Coucke een oplichter? Vrijdag volgt het verdict.

Marc Coucke (Eigen foto)

Heeft Marc Coucke in 2014 de boel opgelicht wanneer hij zijn bedrijf Omega Pharma voor 3,8 miljard euro verkocht aan de Amerikaanse groep Perrigo? Volgens die laatste in elk geval wel. De Amerikanen eisen 1,9 miljard euro terug van Coucke en van het durfkapitaalfonds Waterland dat net als Coucke 50 % bezat van Omega Pharma. Beide partijen raakten het eens om dat hele dispuut voor te leggen aan een zogenaamde arbitragecommissie. Die doet vrijdagavond uitspraak over de zaak. Zit Marc Coucke nu ongemakkelijk op zijn stoel te beven van angst? Wellicht niet. Maar zelfs een relatief “lichte” veroordeling kan pijn doen, zowel in de portefeuille als in de reputatie. Dus ja, er staat wel een en ander op het spel.

Het is de krant De Standaard die weet te melden dat de arbitragecommissie vrijdag uitspraak doet. Die arbitrageprocedure is het werk van Cepina, het Belgische arbitragecentrum. Drie bekende zakenadvocaten fungeren als arbiter. Coucke en Waterland deden een beroep op Jan Meyers. Perrigo schakelde Johan Verbist in. Beiden kwamen overeen Jean-Pierre Fierens als voorzitter aan te stellen. Als er geen consensus is, heeft de voorzitter een doorslaggevende stem. Tegen de uitspraak kan een procedure worden opgestart voor een burgerlijke rechtbank, maar enkel over afgeleide inbreuken, bijvoorbeeld een schending van de rechten van één van de partijen.



Perrigo betaalde in 2014 dubbel zoveel voor Omega Pharma als wat de andere kandidaat-overnemer, het Franse Sanofi op tafel wilde leggen. Twee jaar later keerde Perrigo zich tegen Coucke en Waterland die er worden van beschuldigd de cijfers inzake omzet en winst van Omega Parma te hebben gemanipuleerd. Beiden ontkennen radicaal die beschuldiging. Coucke diende meteen ook een tegenklacht in tegen Perrigo. Waterland niet.

Perrigo betaalde 2,5 miljard voor de overname van Omega Pharma en nam ook de schulden over voor 1,3 miljard euro. Bij de verkoop werd 10 procent van de koopprijs, 250 miljoen, op een geblokkeerde rekening gestort als onderpand voor mogelijke gewone betwistingen. Perrigo kan contractueel alleen meer krijgen dan 250 miljoen als de arbiters oordelen dat er sprake is geweest van fraude en dat die fraude de som van 250 miljoen overtreft. Coucke ontving voor zijn Omega-aandelen 625 miljoen euro in cash en voor 625 miljoen euro aan aandelen van Perrigo. Die aandelen zijn ondertussen op de beurs met 70 procent in waarde gezakt.