Johan Vandendriessche gaat koepelgevangenis van Breda herontwikkelen

De koepelgevangenis van Breda (Foto: Rijksvastgoedbedrijf)

De West-Vlaamse projectontwikkelaar VDD van Johan Vandendriessche heeft de iconische koepelgevangenis van Breda gekocht. Hij deed dat in een 50/50-joint venture met de Amsterdamse ontwikkelaar Being. De site van 3 hectare omvat naast het koepelgebouw met 205 identieke cellen ook de voormalige vrouwengevangenis, een poortgebouw en verschillende gerechtsgebouwen. Bedoeling is dat er een nieuwe woonwijk wordt ontwikkeld. Acht jaar terug ging de gevangenis dicht. Een overnameprijs is niet bekend gemaakt. Eerder werden de koepelgevangenissen in Arnhem en Haarlem verkocht voor respectievelijk 3,1 miljoen en 6,4 miljoen euro. Momenteel wonen 380 Oekraïense vluchtelingen in het koepelcomplex.

De Nederlands-Belgische ontwikkelcombinatie kwam met hun project Koepel District als winnaar uit de bus na een openbare verkoopprocedure door het Nederlandse Rijksvastgoedbedrijf. De nieuwe eigenaars willen de volledige site omvormen tot een woonsite met culturele en commerciële ruimtes. Vandendriessche rekent op een bebouwbare oppervlakte van bijna 60.000 vierkante meter. Het consortium doet daarvoor een beroep op het bekende architectenbureau OMA, opgericht door Rem Koolhaas, en het Belgische kantoor B-architecten, bekend van het Brusselse Muntpunt en de renovatie van het Antwerpse Modemuseum.



Johan Vandendriessche maakte fortuin in de modesector. In de jaren 80 was hij verkoper en invoerder van het Italiaanse kledingmerk Benetton. Hij zette ook het Spaanse merk Massimo Dutti op de kaart in België. Met VDD Project Development richt hij zich op de herbestemming van historische sites. Zijn bedrijf kwam recent in het nieuws met de herontwikkeling van Le Grand Hôtel op de zeedijk van Nieuwpoort. Daar ontwerpt het gerenommeerde Londense architectenbureau David Chipperfield 70 luxeappartementen. In Brugge bouwt VDD Project Development de verloederde Weylerkazerne om tot een woonproject. In Brussel herontwikkelt het bedrijf het kantoorgebouw van Actiris aan de beurs en het voormalige Gesùklooster in Sint-Joost-ten-Node.