John Crombez en Johan Vande Lanotte: de rode draad in het Nyrstar dossier

John Crombez

De oorlog om de nalatenschap van Vieille Montagne” zo noemt de krant De Standaard de juridische veldslag die wordt gevoerd rond het voortbestaan van de zinkgroep Nyrstar en haar zinksmelterij in Balen. De Zwitserse eigenaar Trafigura, die er door de minderheidsaandeelhouders van wordt beschuldigd Nyrstar te hebben leeggeroofd, wil gebruik maken van een coronanoodwet die minister van Justitie Koen Geens (VD&V) heeft afgekondigd. Die wet laat toe een algemene vergadering door te laten gaan zonder dat de aandeelhouders fysiek aanwezig zijn. In het geval van Nyrstar trokken die minderheidsaandeelhouders naar de Raad van State om die wet aan te vechten. Van SP.a kamerlid John Crombez kregen ze alvast gelijk. Die wil dat Geens het volmachtenbesluit intrekt. En wat blijkt nu ook? Dat één van de advocaten van die minderheidsaandeelhouders gewezen SP.a kopstuk Johan Vande Lanotte is.

Meteen krijgt het dossier Nyrstar er nog een politieke dimensie bij. Eerder wezen we er al op dat vroeger CD&V kopstuk Etienne Schouppe de kant had gekozen van de minderheidsaandeelhouders. Die beschuldigen Trafigura er van Nyrstar te hebben leeggeroofd, de bedrijfsactiva waaronder de rendabele smelterij in Balen te hebben overgeheveld naar zichzelf voor het bedrag van één symbolische euro en die kleine aandeelhouders achter te laten met een lege schelp.



In hun strijd tegen Trafigura krijgen die minderheidsaandeelhouders nu de steun van de vroegere SP.a voorzitter John Crombez. Die gaat in het verweer tegen de corona noodwet die Koen Geens doorvoerde. Tarfigura wou die noodwet gebruiken om in alle stilte over te gaan tot de ontbinding van Nyrstar. Voor de Raad van State kregen de minderheidsaandeelhouders ongelijk. Maar de beurswaakhond FSMA stelde hen daarna dan toch nog voorlopig in het gelijk.

Bij die procedures blijkt dat Johan Vande Lanotte optreedt voor enkele minderheidsaandeelhouders. Na zijn vertrek uit de politiek, ging de advocaat Vande Lanotte aan de slag bij het advocatenkantoor van Walter Van Steenbrugge. Crombez was in 2005 kabinetschef van toenmalig vice-premier Vande Lanotte. In de herfst van vorig jaar bracht hij als SP.a voorzitter duidelijkheid over de toekomst van toenmalig koninklijk informateur Johan Vande Lanotte. Op dat moment werd in de Wetstraat volop gespeculeerd dat Vande Lanotte wel eens de volgende federale premier zou kunnen worden. Maar al die speculatie gooide Oostendenaar Crombez in de vuilbak. Vande Lanotte is net informateur geworden omdat hij een politicus met ervaring is die “onbevangen en neutraal” zijn werk kan doen, aldus Crombez. De vroegere burgemeester van Oostende was volgens de SP.a partijvoorzitter geen informateur “om deel uit te maken van een regering. Dat is heel duidelijk. Ik heb die geruchten ook af en toe horen passeren. Maar het antwoord op de vraag of het een optie is dat hij premier zal worden? Nee, dat zal niet gebeuren.”