VOETBALGELD – Hoe Johan Vande Lanotte zijn oude partij in het gezicht spuwt

Johan Vande Lanotte

Vier experten hebben in opdracht van de Belgische voetbalbond een soort alternatief uitgewerkt waarbij voetbalploegen hun sociaal gunstig regime kunnen behouden. Dat gunstregime kwam politiek onder druk na het losbreken eind 2018 van het zoveelste schandaal rond zwart voetbalgeld. Opmerkelijk is dat de centrale spil in dat expertenkwartet het vroegere SP.a kopstuk Johan Vande Lanotte is. Het is precies zijn vroegere partij SP.a die meest gekant is tegen het behoud van die sociale voordelen. De experten zullen zich alvast in de rug gesteund voelen door cijfers die de Licentiecommissie van de bond lanceerde. 18 van de 24 Belgische profclubs boekten in het seizoen 2018-2019 collectief een nettoverlies van ruim 100 miljoen euro.

De vier betrokken experten zijn oud Sp.a-vice premier Johan Vande Lanotte, gokexpert Karl Dhont, fiscaal advocaat Michel Maus en de topman van het wielerbedrijf Flanders Classics Tomas Van Den Spiegel. Zij stellen voor gokbedrijven, voetbalmakelaars en voetbalclubs via transfervergoedingen hoger te belasten in ruil voor het behoud van het sociaal gunstregime. Dat laatste houdt onder meer in dat alle profsporters een RSZ-bijdrage betalen van maximaal 895,5 euro per maand, ongeacht hoeveel ze verdienen. Vooral het voetbal met zijn toplonen profiteert daarvan. Dit systeem kost de RSZ, u en ik dus, jaarlijks 70 miljoen euro.



De politieke partijen reageerden al negatief op het voorstel. Daarbij vallen woorden zoals ‘schaamlapje’, ‘zoenoffer’ en ‘minimalistisch’. Voorop in die fanfare loopt precies de SP.a. “Totale financiële transparantie lijkt me evidentie zelve na Operatie Propere Handen. Dit voorstellen als een grote geste, in ruil voor het subsidiëren van topvoetballerslonen, is niet ernstig. @sp_a houdt vast aan afschaffing (para)fiscale voordelen voor topvoetbal. #rodekaart” zo tweette Joris Vandenbroucke, SP.a kamerlid en oud kabinetschef van Freya Van den Bossche. Johan Vande Lanotte van zijn kant is momenteel adviseur bij het advocatenkantoor van Walter Vansteenbrugge. Vande Lanotte is geen onbekende van de sportwereld. Zo was hij jarenlang onder meer op alle mogelijke manieren de sterke man van de basketbalploeg van Oostende. Hij was één van de voorvechters van de sociale sportvoordelen. Dat moest hem toelaten Amerikaanse basketspelers in Oostende te krijgen.

Ondertussen blijkt dat liefst 18 van de 24 Belgische profclubs in het seizoen 2018-2019 collectief een nettoverlies boekten van ruim 100 miljoen euro. De gezamenlijke nettowinst van 13 miljoen bij Club Brugge, Sporting Charleroi, Sint-Truiden, AA Gent en Waasland-Beveren maakt dat het eindresultaat landt op 87 miljoen in het rood. Het seizoen daarvoor was het verlies nog maar 48 miljoen. De slechtste leerling is Anderlecht, met 25 miljoen euro verlies.

Toch verliest niet iedereen zijn vertrouwen in het Belgische voetbal. De internationale groep Eleven Sports gaat jaarlijks 103 miljoen euro betalen voor de uitzendrechten van alle competities: van 1A over 1B tot de Croky Cup en het vrouwenvoetbal. De huidige rechtenhouders Telenet, Proximus en VOO visten met hun bod van 101 miljoen achter het net. Eleven Sports moet nu wel met die kabelbedrijven gaan onderhandelen over het uitzenden van die matchen. Ondertussen ruziën de ploegen over wie recht heeft op hoeveel geld van die rechten. Eleven Sports van zijn kant is momenteel rechtenhouder van onder meer de Spaanse Primera Division, de Italiaanse Serie A, de Duitse Bundesliga, de Engelse FA Cup en de Amerikaanse MLS. Alle bestaande voordelen zijn noodzakelijk om te kunnen overleven en ook nog een kleine rol te kunnen spelen in deze internationale context, is één van de steeds weerkerende argumenten van de voetbalbond.