Kinepolis bloedt langzaam leeg (maar gaat niet sterven)

Lege bioscoopzalen (Foto: Kinepolis)

De bioscoopgroep Kinepolis, met de familie Bert als referentieaandeelhouder, ontving in het derde kwartaal van dit jaar, van juli tot en met september, slechts een kwart van de bezoekers tegenover dezelfde periode in 2019. Na de lock down gingen de bioscoopzalen opnieuw open, maar de consument was niet overtuigd. Ondertussen zijn de zalen opnieuw gesloten. In dat derde kwartaal verloor het bedrijf 5,6 miljoen euro in cash drain. Per eind september kan Kinepolis nog terugvallen op een financiële matras van 127 miljoen euro. Maar die matras wordt wel dunner. Bij het uitbreken van de crisis was die matras nog 190 miljoen euro dik. Kinepolis blijft echter hoopvol naar de toekomst kijken. “ Zelfs in geval van een wereldwijde sluiting, zijn de beschikbare financiële middelen voldoende om aan alle engagementen van de groep tegemoet te komen gedurende 12 maanden zonder het nemen van bijkomende maatregelen.” zo zegt het bedrijf in een commentaar.

Het hoeft niet gezegd dat corona niet verenigbaar is met het business model van Kinepolis. De bioscoopgroep vaart een expansieve koers waarbij fors wordt geïnvesteerd in vastgoed, nieuwe bioscoopcomplexen dus. Zo staan nieuwe projecten letterlijk in de steigers in Nederland, Frankrijk en Canada. Normaal worden die investeringen gefinancierd door inkomsten uit de andere zalen. Die inkomsten zijn er nu niet. Ondertussen lopen de financiering en de afbetalingen wel verder en moet de bestaande vastgoedportefeuille boekhoudkundig worden afgeschreven.



Kinepolis ontving in het derde kwartaal 2,4 miljoen bezoekers of een kwart van de bezoekers van vorig jaar, door de impact van de Coronamaatregelen en het uitstel van internationale blockbusters. De netto financiële schuld ten opzichte van 30 juni 2020, exclusief leaseverplichtingen, nam toe van 462 miljoen euro tot 478 miljoen euro als gevolgd van de negatieve vrije kasstroom in combinatie met investeringen in de bouw van nieuwe complexen. Bij een wereldwijde lock down verliest Kinepolis bijna 6 miljoen euro per maand.