Luikse rechtbank pleit François Fornieri vrij van misbruik van voorkennis

François Fornieri (Foto: Belga Images)

Beschikte de Luikse ondernemer François Fornieri, de oprichter van het beursgenoteerde farmabedrijf Mithra, over bevoorrechte informatie met betrekking tot de lancering van het geneesmiddel PeriNesta? Ja, volgens de correctionele rechtbank van Luik. Gaf hij deze informatie als voorkennis door aan zijn vriend Samuel Di Giovanni, de oprichter van het beveiligingsbedrijf Protection Unit, zodat hij aandelen Mithra kon kopen voordat de koers van het aandeel de hoogte in schoot? Nee, oordeelde dezelfde rechtbank, die de Luikse zakenman vrijsprak van handel met voorkennis. François Fornieri zelf gaf geen commentaar op et vonnis, zijn advocaten wel. “Op geen enkel moment heeft François Fornieri aan iemand informatie gegeven. Hij kent de regels van de markt en respecteert ze. Dat was zelfs het eerste wat hij vier jaar geleden tegen de onderzoekers zei. Vandaag oordeelde de rechtbank dat er geen bewijs was van het doorgeven van bevoorrechte informatie en we waren er nog steeds van overtuigd dat deze zaak zou moeten leiden tot vrijspraak”, verklaarde advocaat Philippe Culot na de hoorzitting. Het Luikse parket heeft nu dertig dagen de tijd om tegen de beslissing in beroep te gaan.



François Fornieri riskeerde een voorwaardelijke gevangenisstraf van 18 maanden, een boete van 60.000 euro, verbeurdverklaring van meer dan 230.000 euro, een beroepsverbod van drie jaar en betaling van 40.000 euro gerechtskosten. Hij werd bij gebrek aan bewijs vrijgesproken op grond van het voordeel van de twijfel. Wat zijn de feiten? De bevoorrechte informatie waarover Fornieri beschikte, was de de lancering van het geneesmiddel PeriNesta in 2018. In de loop van de maand december 2018 had François Fornieri bijna 900.000 euro betaald aan Samuel Di Giovanni, die daarmee Mithra-aandelen had gekocht voor en na de aankondiging van de lancering van PeriNesta. Hij verkocht zijn aandelen in maart 2019, met een winst van minder dan 10.000 euro.

Het gerechtelijk onderzoek bracht Samuel Di Giovanni in een moeilijk parket. Dergelijk strafonderzoek was niet compatibel met zijn statuut van eigenaar van het beveiligingsbedrijf Protection Unit. Di Giovanni sloot daarop een schikking met het parket waardoor de zaak werd afgesloten. Opmerkelijk was dat Fornieri om dezelfde schikking vroeg, iets wat werd afgewezen door het Openbaar Ministerie. De flamboyante Luikse zakenman kon dus niet ontsnappen aan zijn proces.

In haar vonnis stelde de rechtbank dat François Fornieri door zijn positie als CEO en aandeelhouder van Mithra inderdaad in het bezit was van bevoorrechte informatie die de koers van het Mithra-aandeel zou kunnen beïnvloeden. “François Fornieri was op de hoogte van alle elementen die de aandelenkoers konden beïnvloeden”, verklaarde de voorzitter van de strafrechtbank, om daarna te stellen dat “niets in het dossier ons in staat stelt te concluderen dat François Fornieri informatie heeft doorgespeeld aan Samuel Di Giovanni”. Beide mannen hadden regelmatig contact en belden elkaar meerdere keren per dag, maar dit bewijst niets in termen van handel met voorkennis, voegde de voorzitter eraan toe. Evenzo was er geen bewijs dat Samuel Di Giovanni’s aankoop van een pakket Mithra aandelen iets anders was dan een conventionele investering. Samuel Di Giovanni hield deze aandelen enige tijd aan alvorens ze te verkopen. “Het enige belastende feiten zijn twee WhatsApp-berichten die niet bewijzen dat bevoorrechte informatie werd doorgegeven”, concludeerde de voorzitter van de strafrechtbank. Die konden de twijfel over het misbruik van voorkennis niet wegnemen.

Het huidige vonnis is een eerste stap in de gerechtelijke afwikkeling van het dossier van Fornieri. Er is ook nog het Publifin dossier. In 2021 maakte Fornieri een dubieuze, volgens het parket illegale deal met Stéphane Moreau, de toenmalige topman van de Luikse intercommunale Publifin. Fornieri beloofde een riante premie aan Moreau en zou daarvoor ruil gratis de windenergiedochter van de intercommunale verwerven, windenergiebedrijf waarvan Moreau opnieuw iets later CEO moest worden. Een deal waar beide mannen uitzonderlijk beter van werden maar waar de intercommunale maar berooid uit zou komen. Een deal die eigenlijk al te doorzichtig was en met een strafklacht werd gestuit door PS-kopstuk Elio Di Rupo.