Het Consortium Ducale heeft het boekjaar 2023 afgesloten met een winst van 538 miljoen euro. Dat mag een opluchting zijn voor de traditionele Franstalige families Boël en Janssen wiens financiële belangen verenigd zijn in het consortium. Die belangen bestaan hoofdzakelijk uit een controlerende participatie van 54,5 % van de beursgenoteerde holding Sofina. In 2022 verloor die de helft van haar beurswaarde wat resulteerde in een verlies voor Consortium Ducale van 4,2 miljard euro over 2022. Nu is er dus een herstel waardoor de waarde van het consortium terug optrekt van 4,6 naar 5,11 miljard euro.
Sofina investeert enerzijds rechtstreeks in bedrijven als minderheidsaandeelhouder en anderzijds indirect via fondsen. En dat in vier sectoren: de consument, zorgverlening, onderwijs en digitale transformatie. De holding investeert rechtstreeks in meer dan 60 bedrijven, maar is via de investering in fondsen aanwezig in het kapitaal van honderden ondernemingen. In de financiële kranten bleef echter vooral het negatief nieuws hangen over twee investeringen, met name de Indiase leerapp Byju’s en het Britse e-commercebedrijf The Hut Group. Beide bedrijven zagen hun waarde in 2022 decimeren. “De tegenslagen die veel in het nieuws kwamen, maar niet cruciaal zijn.” zo zei Sofina CEO Harold Boël daarover, “Zulke dingen horen bij investeringen in groeibedrijven. Maar we leren daaruit.”
Byju’s noemt Harold Boël ultiem een succes. “Bij onze instap in Byju’s leek alles te kloppen: het businessmodel, de markt, het management, en de kwaliteit van de andere investeerders. Onder meer Sequoia en General Atlantic zaten mee aan tafel, mensen die we goed kennen en vertrouwen.” vertelde hij aan de Tijd. “In het begin was Byju’s een succes. Wij hebben toen een deel van ons belang verkocht, waardoor het een winstgevend dossier is voor ons. Het had veel meer kunnen zijn. Na corona kwam Byju’s onder druk. We hebben samen met andere aandeelhouders geprobeerd het bedrijf te verplichten meer en betere informatie vrij te geven en de financiële controles op te schroeven. Dat is helaas mislukt. De communicatie tussen ons en het bedrijf is vastgelopen. Er lopen rechtszaken daarover. Het toont aan dat het altijd fout kan lopen met een investering, zelfs als je alle voorzorgsmaatregelen neemt.”
Ook bij het Britse The Hut Group was er een vertrouwensbreuk. De oprichter van het bedrijf Matthew Moulding was tegelijk CEO en voorzitter, iets wat heel ongebruikelijk in het VK. Nu is er een onafhankelijke voorzitter gekomen. 2022 was operationeel een moeilijk jaar voor THG. 2023 was al veel beter. Als de verbetering doorzet, ziet Boel de beurskoers van het bedrijf herstellen. “De twee dossiers tonen het belang van diversificatie aan. Het zijn tegenslagen die veel in het nieuws kwamen, maar ze zijn niet cruciaal. Ze vormen geen weerspiegeling van de portefeuille. De voorbije tien jaar haalden we een rendement van9,9 procent per jaar. We hebben ook hypergroeiers gehad en met veel winst verkocht, zoals de Indiase e-commercereus Flipkart. Dat is het voordeel van investeren in groei. Eén hypergroeier waarmee je je inleg tot tien keer kan terugverdienen, is voldoende om meerdere moeilijke dossiers te compenseren.”