NIEUW – Ziphius Vaccins pompt 24 miljoen euro kapitaal in ontwikkeling van corona (en andere) vaccins

Chris Cardon, hier geïnterviewd door Kanaal Z.

Het jonge biotech bedrijf Ziphius Vaccins haalde 24 miljoen euro vers kapitaal op bij durfkapitalisten en overheidsfondsen. Onder impuls van haar oprichter Chris Cardon werkt het bedrijf aan de ontwikkeling van wat het zelf omschrijft als een corona vaccin 2.0, sterker en beter dan de bestaande vaccins. Dit najaar moeten normaal de eerste testen op mensen kunnen doorgaan. Het bedrijf gebruikt daarbij een nieuwe mRNA technologie die het ook hoopt toe te passen op de ontwikkeling van andere vaccins. Chris Cardon gaat er prat op dat hij werkt aan een puur Belgisch vaccin. Zijn bedrijf staat enkel in voor de ontwikkeling. De productie moet gebeuren bij het bedrijf Univercells in Charleroi. Eerder al startte Cardon samen met Marc Coucke succesvol het dierengeneesmiddelenbedrijf Ecuphar op dat nu op de Londense beurs noteert onder de naam Animalcare. De participatie van Cardon in Animalcare is goed voor om en bij 20 miljoen euro.

Net als BioNTech en Moderna werkt Ziphius met mRNA of voluit messenger-RNA, een recente innovatie in de medische wereld. Een stukje genetisch code van het virus wordt ingespoten, waarna lichaamscellen eiwitten gaat aanmaken die karakteristiek zijn voor het virus. Dat lokt op zijn beurt een immuunrespons uit. Ziphius wil nu met één vaccin meerdere onderdelen van het virus gebruiken en niet enkel het zogenaamde spike-eiwit dat het doelwit is van alle vaccins. Daarvoor gebruikt het ‘self amplifying mRNA’, een verbeterde variant van mRNA die werd ontwikkeld aan de Gentse universiteit. Dat biedt uitzicht om met een lagere dosis en een lagere kostprijs hetzelfde resultaat te verkrijgen.



Daarnaast werkt Ziphius onder meer aan vaccins tegen de ademhalingsziekte RSV, chlamydia, hepatitis C en het humaan papillomavirus. Al die onderzoeken zitten wel nog in een vroeg stadium. Om dat alles te realiseren bouwt het jonge bedrijf een nieuw laboratorium met kantoorruimte op de UGent-site in Merelbeke. Het Belgisch biotechbedrijf heeft daarbij geen vergunning nodig voor de nieuwbouw. Een tijdelijke corona noodwet staat immers afwijkingen toe ‘in het algemeen belang van de mensheid’. Door die versnelde procedure wordt de bouwtijd gehalveerd van 9 naar 4,5 maand.