Het biotech bedrijf Univercells uit Charleroi heeft 11 miljoen euro verse middelen binnengehaald. Opmerkelijk daarbij is dat 1 miljoen daarvan kapitaal is en 10 miljoen emissiepremie. In ruil voor kapitaal ontvangt de investeerder aandelen, dus een deel eigendom van het bedrijf. In ruil voor de emissiepremie ontvangt hij eigenlijk niets. Het is de meerprijs die hij betaalt om de vroegere investeerders te compenseren voor het risico dat ze eerder al hebben genomen. Risico dat zich ook heeft vertaald in succes voor het bedrijf. Univercells legt dan ook een merkwaardig parcours af in de ontwikkeling en productie van vaccins tegen lage prijs. Vorig jaar haalde het bedrijf 120 miljoen euro aan middelen op. De voorbije jaren pompte Bill Gates al 30 miljoen euro in het bedrijf.
Univercells bouwt zichzelf uit op basis van drie pijlers. Er is de technologie voor de bouw van microlabo’s waarbinnen vaccins kunnen worden geproduceerd tegen lage prijs. Er is de eigen ontwikkeling van vaccins met name tegen polio, rode hond en hondsdolheid. En tenslotte de ontwikkeling van ontstekingsremmers onder meer inzetbaar tegen artritis en psoriasis. Dat alles wat vorig jaar overtuigend genoeg om investeerders er toe aan te zetten 120 miljoen euro klaar te zetten voor het bedrijf. Daaronder kleppers zoals een fonds verbonden aan de Amerikaanse miljardair Georges Soros en de Amerikaanse durfkapitalist KKR. En ook, noblesse oblige, de Waalse en de federale investeringsmaatschappijen FPIM en SRIW, naast enkele vermogende Belgen waaronder Christian Dumolin (Trustcapital) en Guido Vanherpe, eigenaar van de bakkerijgroep La Lorraine. Univercells werkt op termijn toe naar een beursintroductie, wellicht op de Amerikaanse markt.
Een concreet verhaal over Univercells kwam er recent met Chris Cardon, de West-Vlaamse apotheker die onder meer met Mark Coucke de producent van dierengeneesmiddelen Ecuphar naar de Londense beurs bracht. In Oostkamp richtte Cardon het biotechnologiebedrijf Ziphius Vaccines op. Het bedrijf werd in mei 2019 opgestart en specialiseert zich in therapieën voor zeldzame ziekten op basis van de genetische boodschappermolecule mRNA. Het kwam in het nieuws nadat Nature een artikel wijdde aan de vernieuwende technologie waarmee het aan een coronavaccin werkt. “We hebben een contract met de Waalse onderneming Univercells, die zich specialiseert in vaccinproductie-eenheden. Ze zal voor ons een mRNA-fabriek bouwen voor 15 à 20 miljoen euro, die we in royalty’s op de productie zullen betalen. De constructie zal vrij klein zijn, zo’n 100 vierkante meter, een peulenschil in vergelijking met klassieke vaccinfabrieken.” zo zei Cardon daarover in gesprek met Knack.
UPDATE
Een lezer merkt op dat het gebruik van emissiepremies ook andere voordelen heeft. Zo wordt zelfs soms bij de opstart (of onmiddelijk na de opstart) van een bedrijf met belangrijke emissiepremies gewerkt. Dit kan diverse voordelen hebben, zoals vermijden, dat te snel (door opstartverliezen) de helft van het kapitaal verloren is en het bedrijf dan elk jaar met de goedkeuring van de resultaten een bijkomende procedure moet volgen over verderzetting van de activiteiten.