NIEUWE MILJARDAIR: Familie Macharis groeit professioneel (met VPK) en privé (met dividend van 20 miljoen euro)

Pierre Macharis (Foto: Emy Elleboog/Imagedesk)

De producent van golfkarton en verpakkingsmaterialen VPK kon zijn omzet vorig jaar stabiel houden op 1,3 miljard euro, goed voor een nettowinst van 84 miljoen euro. Onder leiding van Pierre Macharis groeide het bedrijf uit tot één van de meest opmerkelijke industriële succesverhalen in België. In een groeiende markt kan VPK zijn Europese marktpositie versterken door overnames, vorig jaar in Frankrijk en Engeland, en door interne groei. De familie wordt daar zelf ook opmerkelijk beter van. Na geen dividend in 2019 onder druk van corona wordt over vorig jaar 20 miljoen euro aan bruto dividend uitgekeerd. Daarmee sluit de familiale aandeelhouder aan bij een vroegere uitkeringspolitiek. De voorbije zeven jaar, nadat VPK van de beurs verdween, bedraagt het uitgekeerde dividend gecumuleerd 105 miljoen euro. Het vermogen van de familie Macharis doorbreekt daarmee de drempel van 1 miljard om te landen op 1,1 miljard euro. 



De sector van golfkarton en verpakkingen groeide onder corona enerzijds door toegenomen e-commerce en thuisleveringen maar stond onder druk door onder meer de voedingsindustrie die minder verpakkingen afnam. In deze turbulente tijden kan VPK zijn marktaandeel dank zij zijn grootte stabiel houden. Groei komt intern, onder meer door een belangrijke capaciteitsuitbreiding in Polen, maar ook door overnames. In Frankrijk werd de papierfabrikant Viallon Emballages overgenomen. Nog bij onze zuiderburen kreeg VPK met de overname van papierproducent Double A toegang tot een belangrijke industriële site in Normandië waar nieuwe capaciteit inzake recyclage van oud papier tot golfkarton zal worden opgestart. En in het Verenigd Koninkrijk werd de groep Encase overgenomen, goed voor twee productie eenheden van golfkarton in Engeland en één in Schotland. Maar koken kost ook geld. Zo moest VPK waarde inboeten op de integratie van de in 2019 overgenomen groep Corenso, goed voor 15 productie eenheden waarvan 3 in China.

VPK was van 1999 tot 2013 genoteerd op de aandelenbeurs van Brussel. Het is geen toeval dat de dividendenpolitiek van het familiaal bedrijf sedert 2014 een aanzienlijke boost kent. In 2015 ging dat dividend van 9 naar 15 miljoen euro om daarna met uitzondering van 2019 enkel nog te groeien. Het is een klassiek verhaal bij families die hun beursgenoteerd bedrijf terugkopen van de minderheidsaandeelhouders om daarna hun dividendpolitiek fors op te trekken. Hetzelfde zagen we ook bij de familie Moortgat die zijn Duvel brouwerij van de beurs weghaalde. En dezelfde ambitie zien we bij Marc du Bois die er echter niet in slaagt die kleine aandeelhouders van zijn Spa-watergroep te overtuigen van het feit dat ze hun aandelen beter kunnen verkopen aan de familiale hoofdaandeelhouder.