Paul Buysse treedt terug als voorzitter van Koninklijke Schenking

Paul Buysse

Wat enige tijd terug al werd gefluisterd in de wandelgangen is nu gebeurd: graaf Paul Buysse zet een stap terug als voorzitter van de Koninklijke Schenking. Eind vorig jaar kwam de Schenking in opspraak als een niet transparante instelling die koninklijke eigendommen in stand houdt op de rug van de belastingbetaler. De positie van Buysse kwam toen zwaar onder druk. Toen al was er sprake van dat hij zou terugtreden als voorzitter. Maar er werd gezicht naar een oplossing zonder gezichtsverlies. En die is er nu. Buysse wordt 75 jaar en dat is blijkbaar een leeftijdsdrempel voor mandaten bij de Koninklijke Stichting. Buysse noemt dat dan ook de enige reden voor zijn terugtreden. Hij wordt opgevolgd door Jan Smets.

De Koninklijke Schenking is een ‘zelfstandige, openbare instelling’ die 7.530 hectare aan bossen, gronden en 77 gebouwen in België beheert. Ze werd in het leven geroepen om de schenking die Leopold II deed aan België in stand te houden. Maar vorig jaar kwam de Koninklijke Schenking in opspraak na een journalistiek onderzoek. In theorie moet de instelling financieel zelf bedruipend zijn. Maar in de praktijk zou de belastingbetaler fors betalen om de koninklijke eigendommen mee te onderhouden. Paul Buysse sprak dat toen tegen. ‘We worden streng gecontroleerd door het Rekenhof, en die stellen geen onregelmatigheden vast’, zei hij.



Als voorzitter wordt Buysse, een persoonlijke raadgever van koning Filip, opgevolgd door de 69-jarige Jan Smets, ooit kabinetschef van premier Jean-Luc Dehaene en voormalig gouverneur van de Nationale Bank van België. In tegenstelling tot Buysse lijkt die zijn positie te consolideren. Enkele dagen geleden terug werd immers bekend dat hij ook covoorzitter wordt van de raad van bestuur van SN Airholding, moederbedrijf van luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines, na het vertrek van die andere ‘oude krokodil’ Steve Davignon. Door de coronacrisis verkeert de luchtvaartmaatschappij, een onderdeel van het Duitse Lufthansa, in financiële ademnood. De federale staat zou financieel tussenkomen om het bedrijf overeind te houden.

UPDATE

In de eerste editie gaven we Paul Buysse de titel van “baron” mee. Maar dat moet “graaf” zijn. Onze excuses hiervoor.