Maison Ullens, het modebedrijf dat Mimi Ullens had opgestart, heeft de boeken neergelegd. Mimi Ullens werd eind maart neergeschoten door haar stiefzoon op de oprit van de villa die ze bewoonde met haar echtgenoot Guy Ullens de Schooten. Inzet van het geschil met haar stiefkinderen was het beheer van het familiaal fortuin. Dat was meteen ook de inzet van het overleven van het Maison Ullens. Mimi Ullens was nooit de zakenvrouw zoals ze werd voorgesteld in de mondaine media. De Luxemburgse holdings waarmee het modebedrijf werd gefinancierd keken aan tegen miljoenenverliezen. In totaal ging meer dan 85 miljoen euro van het familiefortuin in rook op in het modeverhaal. Het faillissement van Maison Ullens is een triest hoogtepunt in dit morbide verhaal.
De 70-jarige barones Myriam Ullens de Schooten Whettnal werd eind maart van dit jaar voor haar villa in het Waals-Brabantse Lasne doodgeschoten door haar stiefzoon Nicolas. De twee zouden al langer ruzie hebben gehad over een erfeniskwestie. De 58-jarige stiefzoon Nicolas Ullens werd ter plaatse opgepakt door de politie. Myriam, Mimi voor de vrienden, was de tweede echtgenote van de 88-jarige Guy Ullens de Schooten, vroegere mede-aandeelhouder van Tiense Suiker. Het echtpaar bouwde in de vorige eeuw een eigen museum uit in hedendaagse Chinese kunst in Bejing. Guy Ullens de Schooten werd eerder getroffen door een beroerte. Zijn zoon Nicolas Ullens de Schooten beschuldigde er daarop zijn stiefmoeder Mimi van het familiefortuin te verkwisten. Ook opmerkelijk, Nicolas Ullens de Schooten lanceerde een corruptiedossier tegen Waals liberaal kopstuk Didier Reynders. De man maakte daarbij gebruik van gegevens verzameld door de Staatsveiligheid, zijn vroegere werkgever.
Barones Myriam Ullens de Schooten Whettnal werd geboren als Myriam Lechien en bracht haar jeugd door in Duitsland, waar haar vader officier was voor het Belgische leger. Op vijftienjarige leeftijd werd ze naar een kostschool in België gestuurd. Op 24-jarige leeftijd ging ze van start met een cateringdienst La Petite Salade. Later volgde een banketbakkerij in Brussel, Sweetly. In 1991 ontmoette ze Guy Ullens in haar pattiserie die ze exploiteerde in de Brusselse Louisalaan. Na hun huwelijk in 1999 trok ze samen met haar man naar Nepal waar ze een weeshuis oprichtte, een school en twee opvangcentra voor behoeftige kinderen. Nadat ze borstkanker had overleefd, richtte ze in 2006 de Mimi Ullens Foundation. Die ging in zeven oncologische ziekenhuizen in België, Zwitserland en Frankrijk psychologische ondersteuning aanbieden aan kankerpatiënten. Later ging ze zich ook toeleggen op steun voor kankerpatiënten onder meer met toelevering van pruiken. Dat alles bracht haar ook in nauw contact met het Belgische en Britse koningshuis.
Ze verwierf de toegang tot haar fortuin in eerste instantie via haar echtgenoot Guy Ullens de Schooten. Eric Wittouck, nu de Rijkste Belg, en Guy Ullens, aangetrouwde neven, waren tot 1989 de aandeelhouders van het bedrijf Tiense Suiker. Ullens was daarbij de minderheidsaandeelhouder. In 1989 werd het Belgische suikerbedrijf voor net geen 1 miljard euro verkocht aan het Duitse Sudzucker. De meerwaarde op die verkoop van Tiense Suiker werd gerecycleerd binnen de Luxemburgse holding Artal. Het was de Angelsaksische advizeur Boston Consultancy die Wittouck aanraadde een deel van die opbrengst te investeren in het Amerikaanse Weight Watchers. Die investering leverde Wittouck en Artal ook jarenlang mooie resultaten op. In 2000 kocht Wittouck de Artal-aandelen van Guy Ullens over.
In 2019 kwam de jongste zoon van Guy Ullens, Nicolas, éénsklaps op het voorplan. Vele waarnemers stonden wat vreemd te kijken naar wat zich in september 2019 afspeelde in de hoogste politieke, gerechtelijke en financiële kringen. Nicolas Ullens de Schooten kwam immers naar buiten met een hele reeks vermeende corruptie aantijgingen tegen Didier Reynders. De toen 54-jarige Ullens was tot 2018 een medewerker van de Belgische Staatsveiligheid. Met de verklaringen van Ullens leek Reynders een mes in de rug te krijgen afkomstig uit precies die vermogende kringen waar hij goed mee vertrouwd is. Nadat de aantijgingen van Ullens publiek bekend raakten, steeg de druk sterk op het dossier van Reynders die op het punt stond benoemd te worden tot Europees commissaris voor Justitie. En in de publieke opinie bleef het stil. Op een soort geïmproviseerd perscontact stelde Ullens enkele dagen later dat hij enkel tot doel had de benoeming van Reynders als Europees commissaris van Justitie te blokkeren om zo de weg vrij te houden voor een gerechtelijk onderzoek. Hij vergeleek Reynders daarbij met de Amerikaanse maffiabaas Al Capone. Het Brussel parket opende een onderzoek dat al na enkele dagen zeer snel werd afgesloten. Reynders trof geen schuld, zo luidde de conclusie. Didier Reynders werd daarmee van alle mogelijke en onmogelijke zonden in één klap witgewassen.
Na de moord kwam de politie ter plaatse aan de villa en trof er het levenloze lichaam aan van de 70-jarige Myriam Lechien, liggend in een VW Golf aan de bestuurderszijde. Het slachtoffer vertoonde meerdere schotwonden. Haar echtgenoot, Guy Ullens de Schooten, zat op de passagierszetel, in shock en gewond aan het been. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht. Diezelfde donderdagochtend heeft Nicolas Ullens de Schooten, de zoon van Guy Ullens de Schooten en stiefzoon van het slachtoffer, zich gemeld bij de lokale politie in La Mazerine. De verdachte bood geen verzet en legde uit dat hij zijn stiefmoeder had vermoord. Hij droeg een vuurwapen, dat in beslag is genomen. De 57-jarige verdachte werd daarop aangehouden op beschuldiging van moord en inbreuken op de wapenwet.
Daaropvolgend onderzoek van onze redactie leerde dat de mode activiteiten van Mimi, Myriam, Ullens de Schooten gefinancierd werden vanuit de Luxemburgse holdings Paris Invest, Urbis en Virgil. Die incasseerden samen 85 miljoen euro verlies. Na haar huwelijk noemde Myriam Lechien zich Mimi Ullens de Schooten. Die initialen MUS werden meteen ook de naam van de Belgische vennootschap waarmee ze haar mode activiteiten financierde. MUS haalde het geld daarvoor bij de Luxemburgse holding Paris Invest. Eind 2019, de laatste gekende cijfers, keek die aan tegen een gecumuleerd verlies van 47 miljoen euro. Om dat verlies te delgen werd in datzelfde jaar 2019 nog 29 miljoen euro verse middelen aangebracht bij Paris Invest. Die Luxemburgse holding heeft twee dochters: MUS in België en My Boutique in Frankrijk, eerst gedomicilieerd in Saint Tropez, later in Parijs. Daarnaast werkte Mimi Ullens nog met de Belgische vennootschap Urbis Home. Die financierde zichzelf dan weer bij de Luxemburgse holding Virigil. Naast Urbis Home financierde Virgil drie Franse vennootschappen: Themus Production, Red France en Vagabundo. Met een overgedragen verlies van 6 miljoen euro eind 2019 was Virgil op datzelfde moment goed voor een totale financiering van om en bij 25 miljoen euro. Red France, met zetel in Saint Tropez, beheert vastgoed en is voor 50 % mee in handen van de Luxemburgse holding Urbis die zelf aankijkt tegen een verlies van 10 miljoen euro.
Over het vermogen van Guy Ullens de Schooten werden allerlei getallen genoemd, gaan van 200 miljoen euro tot 2 miljard euro. In werkelijkheid stond Guy Ullens altijd in de schaduw van Eric Wittouck, momenteel de Rijkste Belg met een vermogen van 10 miljard euro. Guy Ullens haalde bijlange dat cijfer niet. Beiden waren aangetrouwde neven en beiden waren aandeelhouder van Tiense Suiker. Ullens was een kleine aandeelhouders, Wittouck een grote. Maar de mediaschuwe Wittouck kwam nooit in de pers als aandeelhouder. Dat liet hij over aan Ullens. Het Belgische Tiense Suiker werd in 1989 onder impuls van Eric Wittouck verkocht aan de Duitse suikerreus Südzucker voor 34 miljard Belgische frank of omgerekend 940 miljoen euro, op dat moment gigantisch veel geld dat terecht kwam in de Luxemburgse holding Artal. Wittouck zal in 1999 900 miljoen euro investeren in de aankoop van Weight Watchers. Hij vroeg zijn familiale minderheidsaandeelhouders en ex-aandeelhouders van Tiense Suiker om mee in dat verhaal te investeren. Maar ze weigerden, ook Guy Ullens de Schooten stapte niet mee. Ze verkozen een nieuwe Porsche boven Amerikaanse aandelen, zo wordt wel eens gezegd. Die minderheidsaandeelhouders werden in 2000 uitgekocht uit Artal door Eric Wittouck. Enkele jaren later verzilverde die zijn investering in Weight Watchers in verschillende etappes. Guy Ullens was slechts één jaar kleine aandeelhouder van Weight Watchers.
Myriam Lechien heeft twee kinderen uit haar eerste huwelijk. Beiden wonen in het buitenland. Guy Ullens heeft vier kinderen uit zijn eerste huwelijk waaronder de jongste Nicolas, de moordenaar van Myriam Lechien.