Tom Heeren en Hubo weten van welk hout pijlen maken (en hoe dat te betalen)

Tom Heeren (Foto: Forum Estates)

De Limburgse ondernemer Tom Heeren wil de komende jaren één van de toonaangevende spelers worden op de Belgische markt van de houthandel. Momenteel is Heeren uitbater van 20 franchise Hubo doe-het-zelf zaken. In de houthandel ziet hij een opportuniteit om verder te groeien. In 2018 kwam Houthandel Modest bij de groep. Eind vorig jaar volgde de overname van PeltHout en dit jaar nog GenkHout. Deze week is ook de overname van Mezo-Hout met vestigingen in Mol, Sint-Truiden en Bree afgerond. Heeren verkocht zijn bestaande vastgoedportefeuille van 14 doe-het-zelf winkels aan het vastgoedfonds Forum Estates om het daarna terug te huren. Dat leverde hem een oorlogskas op van 30 miljoen euro die hij kan aanwenden voor zijn groei in de houthandel.

De 47-jarige Hasseltenaar Tom Heeren zet zijn plannen, noblesse oblige, uiteen in Het Belang van Limburg. “Al een paar jaar zijn we ons aan het afvragen hoe we de groei in de toekomst kunnen bestendigen”, zo zegt hij. “Met 150 Hubo’s is de markt van doe-het-zelf in Vlaanderen zo goed als verzadigd. Elke gemeente van enige omvang heeft tegenwoordig wel zijn Hubo.” Na enig zoekwerk volgt de keuze voor houthandel. “In de houthandel hebben we een duurzame diversificatie gevonden. Denk maar aan houtskeletbouw die alsmaar populairder wordt. De houtwinning wordt tegenwoordig op de meest ecologische wijze beheerd. Hout is en blijft nog lange tijd het meest duurzame bouwmateriaal. Bovendien zitten we met houthandel niet zo ver van onze kennis in doe-het-zelf. Net zoals met onze doe-het-zelf-zaken willen we vanuit Limburg groeien in de rest van het land. We hebben de ambitie om tegen 2030 uit te groeien tot één van de grootste spelers in hout in België, ook aan de andere kant van de taalgrens.”



De Groep Heeren is nu in doe-het-zelf goed voor 320 medewerkers en een omzet van 130 miljoen euro. In houthandel zijn dat 90 medewerkers en een omzet van 35 miljoen. Het vastgoed van 14 van zijn doe-het-zelf zaken verkocht Heeren vorig jaar aan het vastgoedfonds Forum Estates om het daarna terug te huren. Dat bracht hem 30 miljoen euro op en meteen ook een bestuurdersmandaat in Forum Estates dat volgend jaar een beursnotering zoekt. De winkelvastgoedbeheerder breidde zijn portfolio in 2019 uit van 182 naar 308 miljoen euro. Het veranderde zijn naam van Ulvenhout Retail Invest Fund in Forum Estates, dat het statuut van een gespecialiseerd vastgoedbeleggingsfonds kreeg. Als bestuurder van Forum Estates is Tom Heeren onder meer in het gezelschap van Dirk Deroose, de CEO van het bouwbedrijf van Willy Naessens.