VASTGOED – Families Piron en Berghmans bouwen 50 boomhutten

Een boomhut op het domein Cabanes de Rensiwez

De familiale aannemersgroep Thomas & Piron gaat door als één van de meest dynamische Waalse ondernemingen. Dat blijkt nog eens uit het project “Les Cabanes des Dolimarts”. De familie Piron gaat op een vroeger vakantiedomein van de socialistische mutualiteiten in het Luxemburgse Bohan-sur-Semois 50 boomhutten bouwen bestemd voor bostoerisme. Je slaapt er letterlijk tussen de bomen. Om het project te realiseren werkt zoon François Piron samen met Olivier Berghmans, telt uit de eigenaarsfamilie van de Waalse kalkgroep Lhoist. Samen hebben ze de 50/50 joint venture “Les Cabanes des Dolimarts” opgericht. Berghmans doet dat via de “Holding Berghan”. Met die holding controleert hij nu al het bedrijf “Cabanes de Rensiwez”. Dat exploiteert een gelijkaardig project aan de Ourthe in de bossen van Houffalize.

Het domein Dolimarts genoot tot aan de eeuwwisseling bekendheid als vakantiedomein van de socialistische mutualiteit. In 2001 kocht de toenmalige socialistische minister van Sociale Zaken Johan Vande Lanotte het domein over voor 3 miljoen euro. Plannen om er een asielcentrum op te richten liepen echter vast. Sedertdien verloederde de site.



In 2005 kocht Louis-Marie Piron het domein voor 0,5 miljoen euro. Vanaf het begin was het zijn bedoeling er een project van bostoerisme uit te bouwen. Dat gebeurt nu met de bouw van 50 boomhutten. Die zijn allen voorzien van alle comfort. De investering per boomhut bedraagt 35.000 tot 70.000 euro. Daarmee is het project goed voor een globale investering van 4 miljoen euro. (Lees verder onder de foto)

Een verkommerde bungalow op het domein. Bedoeling was de bungalows in te richten voor asielzoekers, iets wat onder meer door lokale weerstand nooit lukte.

Olivier Berghmans heeft een uitgesproken overtuiging omtrent het project. “Wij bouwen boomhutten midden in het bos. Niets meer.”, zo zegt hij. “We bevinden ons in een immens bos, net naast de Semois. De natuur is onze infrastructuur. Er komen geen restaurants of speelpleinen. Niets buiten de mogelijkheid om te wandelen in het bos. We nemen het bos zoals het is.” Wat niet wegneemt dat de inplanting van het park belangrijke stimulansen kan inhouden voor lokale middenstanders en horeca. Maar dan wel buiten het domein dat 31 hectare omspant.