VASTGOED – Fernand Huts wordt groot verhuurder van studentenkamers

Fernand Huts (Foto: Belga Images)

Geld verdienen op de beurs is relatief eenvoudig. Je koopt aandelen goedkoop en verkoopt ze duurder. Deze analyse vereist wel dat je geld voor investeringen ter beschikking hebt. En dat laatste is zeker zo voor miljardair en logistiek ondernemer Fernand Huts. Met een investering van 80 miljoen euro wordt hij de tweede grootste aandeelhouder van Xior, het beursgenoteerde bedrijf dat specialist is in het verhuren van studentenkamers. De investering van Huts laat toe dat Xior-CEO Christian Teunissen nieuwe overnames kan doen in Polen en Portugal. Teunissen blijft met 12,4 % van de Xior aandelen groter dan Huts die de tweede grootste aandeelhouder wordt van het bedrijf met 6% van de aandelen. Maar Aloxe, de controlerende vennootschap van Teunissen, zit wel in moeilijk vaarwater met de lage koers van het Xior-aandeel en keek eind 2022 aan tegen een negatief eigen vermogen van 7 miljoen euro. Marc Coucke stapte eerder al in Xior en lijkt de lachende derde te zijn in dit verhaal.

Van Fernand Huts wordt verteld dat kaderleden met nieuwe ideeën maximum 15 minuten tijd krijgen om hun gedachten te verwoorden bijgestaan door een nota van maximum één A4 blaadje. Als ze het niet kunnen uitleggen op die manier, kan het geen goed idee zijn, zegt Huts. Het moet zijn dat Dirk Michielsens recent bij Fernand Huts binnenstapte en zegde: Mijnheer Fernand, we moeten investeren in studentenkamers. Michielsens is CFO van Katoen Natie, het bedrijf van Huts, maar ook topman van Car Logistics Brussels. Die laatste heeft afwijkend van zijn naam niets van doen met mobiliteit maar alles met beleggingen. Het is Car Logistics Brussels dat nu 6,5 % heeft verworven van Xior. Het bedrijf beheert met Michielsens 212 miljoen euro waarvan 189 miljoen belegd in vastgoed.



De instap van Huts in Xior is goedkoop. Eind 2022 halveerde de beurskoers van Xior van 50 naar 25 euro per aandeel nadat bleek dat het bedrijf van Christian Teunissen zichzelf via bankleningen te zwaar had opgeblazen en het moeilijk had om zichzelf financieel drijvende te houden. Teunissen moest daarop zijn snelle expansie via overnames van vastgoed en studentenkamers stop zetten en overschakelen naar een financieel dieet. Huts stapt in tegen een prijs van 29 euro per aandeel. De havenondernemer moet er van overtuigd zijn dat Xior nu terug recht kan staan en dat het minstens zoveel waard is in eigen vastgoed. Teunissen zal het geld van Huts gebruiken voor de aankoop van twee grote studentenresidenties in Portugal en Polen.

De zware val van de beurskoers van Xior bezorgde Teunissen in 2022 met zijn vennootschap Aloxe een verlies van 20 miljoen euro en een negatief eigen vermogen van 7 miljoen euro. Vorig jaar bereikte de koers van Xior enkel tijdelijk de grens van 30 euro. Fernand Huts belegt niet uit medelijden, enkel uit geldgewin. Met Xior zegt hij te mikken op de lange termijn.

UPDATE

In een eerste versie van dit artikel stond dat Xior nieuw vastgoed gaat aankopen in Spanje en Portugal maar dat moet zijn Polen en Portugal. Onze excuses voor de verwarring.