VASTGOED – Miljoeneninvestering van families Vandermarliere en Van Biervliet in Tenerife stuit op massaal verzet

Een grafische voorstelling van wat het project Cuna del Alma zou kunnen worden.

Het moest het eerste nieuw groots toeristische project worden op het Spaanse eiland Tenerife na de coronacrisis: Cuna del Alma. De West-Vlaamse families Van Biervliet en Vandermarliere, die respectievelijk fortuin opbouwden in vastgoed en in de tabaksindustrie, zouden 340 miljoen euro investeren in de ontwikkeling van 420 residentiële eenheden op de flanken van een heuvel die uitkijkt over het kleine haventje Puertito, in de omgeving van het bekende Adeje. Maar de vastgoedambitie van beide families lijkt steeds minder haalbaar te zijn. Cuna del Alma, wat zoveel wil zeggen als de wieg van de ziel, heeft een nooit eerder gezien protest uitgelokt van de lokale bevolking. Hun boodschap is duidelijk: het is genoeg geweest. Tenerife is volgestort met beton, de natuur wordt verdrukt en vooral, de lokale bevolking wordt er geen euro rijker van, zo klinkt het.

Voor beide West-Vlaamse families is Tenerife geen onbekend terrein. Acht jaar terug bouwden ze er, samen met de familie Deceuninck, 340 luxe appartementen, 240 in de Corales Resort en 80 in de Baobab Suites. Nu gaat het om een site van 437.000 vierkante meter. Het nieuwe complex ligt nabij het kleine haventje Puertito, in de omgeving van het bekende Adeje en het even verderop gelegen Playa de Americas. In totaal worden er op de flanken van de naar zee aflopende heuvel 420 residenties neergezet worden. Fase één moest normaal in 2025 worden voltooid en omvat 108 woningen: 36 Casita-huizen (1 tot 4 slaapkamers) van 85 tot 129 m², 32 strandappartementen (1 tot 3 slaapkamers) van 80 tot 163 m², 20 Valley Villas (1 tot 4 slaapkamers) van 139 tot 349 m² en 18 Grand Villas (3 tot 4 slaapkamers) van 432 tot 650 m². Centraal staat een ‘farm’ of boerderij van 20.000 m². (Lees verder onder de video)



Maar de werken werden al verschillende keren stil gelegd. Het maatschappelijk draagvlak voor het project lijkt sneller weg te smelten dan sneeuw voor de zon. Ook de steun van de lokale politici lijkt stilaan af te brokkelen. Het lokale bestuur probeert het dossier te deblokkeren door het geheel administratief te herbeginnen en alle verantwoordelijkheden door te schuiven naar de Vlaamse projectontwikkelaars. Verschillende overheidsinstanties hebben ondertussen voorbehoud gemaakt bij de eerdere toekenning van vergunningen. De vorige regionale regering liet de werken eerder al stilleggen. Centraal staat de toeristische druk op de Canarische eilanden. De twee miljoen inwoners van die zeven eilanden ontvingen vorig jaar samen meer dan 14 miljoen toeristen. Dat zijn er 13 procent meer dan het jaar ervoor. Her en der verschijnen slogans tegen het toerisme, een sector waarvan nochtans een derde van de bevolking afhankelijk is.