VOETBALFRAUDE – Het verplichte optimisme van de top

 

Voor de topondernemers en voetbalinvesteerders Marc Coucke en Bart Verhaeghe kan de huidige crisis in het voetbal enkel een opportuniteit zijn om dingen ten gronde te veranderen. Er rest hen op deze stinkende ruïnes niets anders dan de vlucht vooruit. Volgens Coucke kan het land een voorbeeld worden in Europa. Dat is pas optimisme.Verhaeghe wijst met een beschuldigende vinger naar de politiek. Vlaams bevoegd minister Philippe Muyters (N-VA) wil een gesprek.



Marc Coucke beseft dat de praktijken van spelersmakelaars die nu aan de oppervlakte zijn gekomen het Belgische voetbal in een kwaad daglicht stellen. “Als je als supporter hoort dat het allemaal niet eerlijk verloopt, is dat een ramp. Nu gaan we met België echter het voorbeeld geven. Ik heb de voorbije dagen enorm veel contact gehad met de Europese voetbalinstanties: zij volgen het heel nauw en gaan ons daar ten volle in steunen. En misschien kunnen we zelfs het voorbeeld geven en kunnen we van een ramp een voorbeeld maken. En niemand moet dan nog zeggen dat ze niet wisten wat er aan de hand was.”

De kwestie van wedstrijdvervalsing is voor Coucke nog veel erger: “Daar bestaat geen discussie over: dat mag nooit, nergens, in geen enkel land… Dat is het ergste wat in het voetbal kan gebeuren”, zegt de Anderlecht-voorzitter die meteen ook Roland Duchâtelet van antwoord dient. Die laatste zei vrijdag dat ook matchen van Anderlecht tijdens de play-offs in het seizoen 2013-2014 het voorwerp waren van matchfixing. Coucke zei dat hij in een telefonisch gesprek Duchâtelet gevraagd had om ‘zulke gratuite uitspraken’ achterwege te laten.

Volgens Bart Verhaeghe, hoofdaaandeelhouder van de groep Uplace, Club-voorzitter en vicevoorzitter van de Koninklijke Belgische Voetbalbond, is de politiek medeverantwoordelijk voor wat er in het Belgische voetbal gebeurt. “De Pro League is al lang vragende partij om het wettelijk kader van de makelaars te regelen.” zegt hij. “Het is heel vreemd dat makelaars betaald worden door de tegenpartij. Ze verdedigen een speler en worden betaald door een club. Dat is wettelijk zo geregeld. We hebben al heel vaak aan de politiek initiatief gevraagd om die wetgeving te wijzigen. Er liggen heel veel goede plannen klaar in het Belgische voetbal. We hebben nu ook een nieuwe CEO in de Belgische voetbalbond en ik heb er alle vertrouwen in dat hij met volle kracht vooruit die plannen wil aanvatten. De zin en de wil zijn er, we moeten dit momentum aangrijpen.”

Minister Muyters van zijn kant bevestigt dat het systeem moet worden aangepast en roep op tot overleg tussen alle partijen.