VOETBALGELD – Hoe topsport mensenhandel wordt

De Britse topploeg Manchester City, onder meer thuisbasis van Vincent Kompany, gedraagt zich als een zakenbank als het er op aankomt te investeren in jonge spelers tussen 16 en 18 jaar. Het doel van de club is duidelijk: die jonge spelers moeten geld opbrengen. Dat blijkt onder meer uit het ‘City Talent Development plan’, een ‘business plan’ dat werd gepubliceerd door Football Leaks. Het plan stelt dat in tien jaar tijd een investering wordt gepland van 48 miljoen Britse pond of zo’n 60 miljoen euro. Daarmee moet een effectief rendement van 24 procent op de investering behaald worden in diezelfde periode. Tussen 130 en 140 spelers moeten daarvoor ‘verhandeld’ worden. Ook in België gaan alle topploegen er prat op te investeren in de jeugd. Meer zelfs, het fiscaal gunstregime dat ze genieten van de staat moet precies dienen om die ‘jeugdhandel’ te ondersteunen. In België staat onder meer RSC Anderlecht onder druk. De Fifa opende een onderzoek naar 4 transfers van minderjarigen bij de Brusselse club in de periode 2011-2014.



In vijf seizoenen, tussen 2011 en 2016, betaalde de Britse topclub Manchester City 30,8 miljoen Britse pond om 53 spelers aan te kopen. Uit een berekening van de club blijkt dat die investering in het voorjaar van 2016 33,7 miljoen Britse pond heeft opgebracht, onder andere door de verkoop van spelers. Centraal daarin staat de investering in jonge spelers van 16 tot 18jaar. Daar zitten immers de grootste winsten.

De voetbalploeg gedraagt zich daarbij als een zakenbank en hanteert intern ook het taalgebruik van een zakenbank, zo blijkt uit het ‘City Football Group Development Plan’ dat van april 2016 dateert. Manchester City beschikt over een ‘asset management team’, een groep specialisten die instaan voor ‘vermogensbeheer’ en dat verantwoordelijk wordt voor alle spelers van de City Football Group, om de ontwikkeling van talenten geraffineerder te benaderen. Het ‘City Football Group Development Plan’ is te lezen in de Football-Leaks-documenten die door De Standaard worden opgevolgd. Het taalgebruik is daarbij puur zakelijk, jonge spelers zijn ‘investeringsgoederen’.

RSC Anderlecht: 4 problematische dossiers

De Fifa hanteert strenge regels over transfers van minderjarigen. Ze zijn bedoeld om jongeren te beschermen voor uitbuiting en misbruik. Binnen de Fifa is het ‘Integrity and Compliance’-departement (afgekort ‘I&C’) belast met het opvolgen van die dossiers. De voorbije jaren kon de dienst tientallen transfers ontdekken waarbij minderjarigen betrokken waren en die niet correct zijn verlopen. (Lees verder onder de foto)

Een screenshot van de website www.rscafoundation.org. De vroegere Anderlecht eigenaar Roger Vanden Stock reikt prijzen uit op een jeugdevent.

In sommige gevallen gaat het om verregaande inbreuken, waarvoor de onderzoekers voorstellen om boetes te geven van honderdduizenden euro’s en om tijdelijke transferverboden op te leggen aan de clubs. Zo hangt Anderlecht een boete van 215.000 Zwitserse frank (omgerekend 188.000 euro) boven het hoofd en een transferverbod voor één transfer­periode. Volgens het I&C zijn de transfers naar Anderlecht van de Congolees Chancel Mbemba (in 2011, als 17-jarige), de Roemeen Dragos Stefan Cojocaru (in 2012, als 15-jarige), de Amerikaan Patrick Tshiani (in 2011, als 16-jarige) en de Nepalees Bimar Magar (in 2014, als 16-jarige) problematisch verlopen.

Dat onderzoek naar Anderlecht werd al in 2015 afgerond. Het I&C heeft het dossier intern doorgegeven zodat het klaargemaakt kon worden voor het disciplinair comité. Die moet beslissen over een eventuele straf. Maar in januari dit jaar was er, volgens de Football-Leaks-documenten, nog geen uitspraak van het disciplinair comité. Of er sindsdien beweging in de zaak is gekomen, is onduidelijk. De Fifa, noch Anderlecht heeft vragen daarover willen beantwoorden aan De Standaard.