VOETBALGELD – KV Mechelen en Olivier Somers zetten juridische cascade in gang

(Beeld: VRT)

Veel volk vandaag op de Brusselse ondernemingsrechtbank. Of toch alvast veel advocaten en veel pers. Inzet was de start van het kortgeding dat is aangespannen door KV Mechelen tegen de Belgische Voetbalbond. Die laatste oordeelde dat Mechelen niet in eerste klasse kan spelen na betichtingen van matchfixing. Maar volgens Mechelen nam de bond die beslissing op basis van een onvolledig dossier. In hetzelfde verhaal wordt ook Mechelen aandeelhouder Olivier Somers geviseerd. Maar die lijkt niet af te stevenen op eerherstel. De strategie bestaat er in de club zelf vrij te pleiten om die alsnog in eerste klasse te kunnen houden.

De voetbalbond nam haar beslissing op basis van de stukken die ze kreeg doorgespeeld van het federaal parket. Die voert een strafonderzoek uit naar de matchfixing van de wedstrijd KV Mechelen vs Waasland-Beveren aan het eind van de vorige competitie. Maar het parket onderzocht enkel de verantwoordelijkheid van 4 personen verbonden aan Mechelen, waaronder Olivier Somers. De club trekt nu naar de rechtbank met de stelling dat de club zelf nooit is betrokken in het onderzoek van het parket. Verder zijn er stukken in het strafonderzoek die Mechelen vrijpleiten maar die door het parket niet zijn overgedragen aan de voetbalbond.



Kortom, KV Mechelen wil een eerlijk proces en wil vooral tijd winnen. De voetbalbond moet immers voor 30 juni beslissen hoe de volgende competitie er moet uitzien en wie al dan Europees mag spelen. Mechelen won immers de beker van België. Die luistert nu naar de naam Croky Cup, genoemd naar een chips merk. Soit. Die beker heeft wel toegang tot de Europese competitie.

Nog opmerkelijk. Eigenlijk mag Mechelen niet naar de rechtbank trekken. Het reglement van de Pro League, de vereniging van prof ploegen, stelt dat aansluiting inhoudt dat je het interne reglement respecteert. En dat reglement zegt dat je geen burgerlijke rechtbanken kan inschakelen bij geschillen. Doe je dat toch, dan kan je uitgesloten worden van het profvoetbal. Maar tot nu toe is die maatregel nog nooit concreet genomen.

Ook opmerkelijk: de Pro League zou zich aanvankelijk partij stellen in dat kort geding, maar diende uiteindelijk toch geen verzoekschrift in als ‘tussenkomende partij’. Zij waren deze voormiddag dan ook niet aanwezig op de zitting. De advocaten van Beerschot Wilrijk, Lokeren, Waasland-Beveren, spelersmakelaar Veljkovic en die van de betrokken bestuurders waren er wel.