Henry Gabay, de CEO en sterke man van de vermogensbeheerder Duet Group, is in Frankrijk aangehouden en opgepakt binnen het Duits onderzoek naar het Cum-Ex belastingschandaal. Gabay nam met Duet in 2018 de op dat moment noodlijdende Antwerpse vermogensbeheerder Merit Capital over. Hij werd meteen ook voorzitter van het Antwerps bedrijf dat zich de jaren daarvoor had laten opmerken door sterke banden met liberale politici waaronder Karel De Gucht. Het ziet er dus nu naar uit dat het Antwerps bedrijf nog niet onmiddellijk in rustiger vaarwater terecht komt. Ook in België zullen de autoriteiten zich moeten buigen over de positie van Gabay. De Merit-voorzitter houdt ondertussen zijn onschuld staande. Duitsland heeft zijn uitlevering gevraagd. Maandag zou dat ook effectief gebeuren.
Duitsland heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd in verband met vermeende inbreuken die kunnen leiden tot vijftien jaar gevangenisstraf, zei een Franse rechter tijdens een uitleveringshoorzitting in Aix-en-Provence. Gabay is de eerste persoon die buiten Duitsland wordt vastgehouden in het omvangrijke Cum-Ex schandaal waarbij tientallen bankiers en financiële instellingen zijn betrokken. Een rechtbank in Bonn veroordeelde in maart van dit jaar twee voormalige Londense investeringsbankiers voor hun rol in de zaak. Beiden gingen in beroep tegen het vonnis.
“Gabay was stomverbaasd toen hij in het bijzijn van zijn kinderen, de oudste van 14 jaar, en zijn vrouw werd aangehouden en op de hoogte werd gebracht van dit arrestatiebevel.” vertelde Gabay’s advocaat, Jean-Marc Fedida, aan de rechtbank. De 52-jarige Gabay werd vorige week op de luchthaven van Toulon aangehouden op de terugweg naar zijn woonplaats Londen. Na betaling van een borgsom van 100.000 euro mocht hij beschikken in zijn vaste woonplaats in Zuid-Frankrijk. “Hadden de Duitse autoriteiten contact met mij opgenomen, dan was ik daar meteen op ingegaan, zei Gabay, Maar ik ben nooit gedagvaard. Ik heb nooit een e-mail of telefoontje gekregen.”
Cum-Ex is een vorm van dividendfraude waarbij oplichters onterecht terugbetaling van belastingen claimen op dividenden die ze nooit hebben ontvangen. De Cum-Ex-affaire, die twee jaar terug losbarstte, neemt vooral in Duitsland grote proporties aan, en leidde tot tientallen razzia’s bij financiële instellingen. Gabay wordt ervan verdacht dat hij met Duet tussen 2009 en 2011 de Duitse staat 94 miljoen euro lichter heeft gemaakt. Hij zelf ontkent dat. “Ik heb niets te maken met die 94 miljoen euro.”, zei Gabay tegen de rechter. De CEO zei dat hij het advies van belastingadviseurs opvolgde en nooit iets verkeerds deed. “Ik ben geen oplichter”, aldus Gabay “Ik werd niet wakker op een ochtend met het idee van nu de Duitse belastingdienst te bedriegen.”
Gabay herhaalde zijn bereidheid om samen te werken met Duitse onderzoekers. Hij zei ook dat hij in 2010 geen controlerende aandeelhouder van Duet was. Het bedrijf beheerde in 2017 meer dan 4,4 miljard dollar aan fondsen en onroerend goed. Gabay zei dat hij “geen rol speelde in de strategieën voor dividendarbitrage.” Dit soort transacties werd door een ander team van de groep uitgevoerd. Gabay zou maandag het vliegtuig nemen naar Frankfurt om daarna ook in Duitsland een procedure op te starten om na een borgbetaling te kunnen beschikken.