Walther Smets sloeg RES-put van 1,8 miljoen euro

Walther Smets

Walther Smets, de oprichter van het alternatieve ruilbetaalsysteem RES dat in april in juridische moeilijkheden kwam, kon in totaal 1,8 miljoen euro persoonlijke uitgaven betalen op kosten van het systeem. Dat bleek tijdens een eerste rechtbankzitting waarbij Smets een nieuw, concurrerend betaalmiddel wil verbieden. Dat nieuwe ruilsysteem, Trade Euro genaamd, is opgezet dor Rik De Nijs, de vroegere topverkoper van Smets. Opvallend is dat Smets zijn eigen RES net voor de val nog wou verkopen aan De Nijs voor 0,5 miljoen euro wanneer die de rekening courant van 1,8 miljoen euro over vijf jaar tijd zou aanzuiveren.

RES werd in 1995 opgericht door Smets. Het is een systeem voor ruilhandel tussen aangesloten handelaars. Later kwam er een consumententak bij: via herlaadkaarten van RES Prepaid konden particulieren aankopen doen bij die handelaars. Er waren zo’n 6.000 handelaars en ruim 18.000 lid van het systeem. RES Prepaid, het consumentenluik, werd in april failliet verklaard. Dat gebeurde nadat de Nationale Bank een aantal inbreuken had vastgesteld. Onmiddellijk rees het vermoeden van persoonlijke verrijking door Smets die er met zijn gezin een riante levensstijl op na hield. Ook onmiddellijk na de val van RES ging Rik De Nijs van start met het nieuwe Trade Euro.



Met zijn rechtbank actie wil Smets nu dat Trade Euro zijn activiteiten stop zet. Ondertussen wordt zijn eigen faillissement verder afgewikkeld. Volgens de Tijd hebben de curatoren van RES Prepaid uit de boedel van de firma een cabriolet Morgan uit 2017 verkocht. De exclusieve Britse wagen haalde op een veiling 38.500 euro. De familie Smets liet zich regelmatig zien in de auto met ‘RES’ als gepersonaliseerde nummerplaat.