Carl Lenaerts stapt (nu al) over van Standaard Boekhandel naar Plopsaland

Carl Lenaerts (Foto: Plopsaland)

Carl Lenaerts, de huidige CEO van Standaard Boekhandel, gaat vanaf oktober aan de slag als topman van Plopsaland, de pretparkengroep van Studio 100. Die laatste was sinds maart op zoek naar een nieuwe topman voor Plopsa nadat topman Steve Van den Kerkhof moest opstappen na klachten inzake grensoverschrijdend gedrag. Tientallen voormalige en huidige medewerkers van Plopsa getuigden daarover. De 53-jarige Lenaerts was sedert eind 2021 CEO van boekenketen Standaard Boekhandel. Daarvoor was hij elf jaar actief bij de bioscoopgroep Kinepolis. Lenaerts werkte voordien ook bij Club Brugge als hoofd business development en bij de bankgroep Dexia. Vorig jaar zag Standaard Boekhandel zijn omzet met Lenaerts met 3 % dalen tot 175 miljoen euro maar de winst steeg wel licht van 2,5 naar 3,4 miljoen euro. Standaard Boekhandel is via de Zuid-Nederlandse Uitgeverij in handen van de familie Schaltin.

Plopsaland is zeer belangrijk voor het moederbedrijf Studio 100 dat in handen is van Gert Verhulst en Hans Bourlon. De groep boekte in 2022 een recordomzet van 229,6 miljoen euro. De brutobedrijfswinst eindigde op 95,2 miljoen euro. In 2021 was die omzet nog beperkt tot 173,8 miljoen euro terwijl de brutobedrijfswinst 66,7 miljoen euro bedroeg. 2021 was wel nog doorkruist door het coronavirus en de lock down van veel activiteiten van Studio 100. De helft van de omzet van Studio 100 vorig jaar kwam van de veelgeplaagde Plopsa Group.



Studio 100 maakte dus vorig jaar een duidelijk post-corona inhaalbeweging. Nog tijdens de pandemie zelf investeerde Studio 100 volop in zijn parken met de bouw van nieuwe hotels en extra waterparken, gekoppeld aan Plopsaland. Dat bedrijf is duidelijk groeiend in tegenstelling tot Standaard Boekhandel dat als boekendistributeur onder meer heeft af te rekenen met de digitale concurrentie. Vorig jaar kwam daar nog de gestegen loonkost bij. Standaard Boekhandel merkt welk op die dat loonkoststijging werd opgevangen door lagere commissielonen aan contractanten. De groep beheert in totaal meer dan 140 winkelpunten waarvan iets meer dan 20 in eigen beheer. De overige worden in franchise geëxploiteerd door zogenaamde contractanten.