UPDATE – CEO Proximus: over uw CV zult gij niet liegen !

Guillaume Boutin

Guillaume Boutin, 45 jaar en afkomstig uit Tours, Frankrijk, heeft een Master in Corporate Finance (HEC Paris) en een Executive MBA (INSEAD).” Dat communiceerde Proximus officieel op 27 november, de dag dat bekend werd dat de Fransman Guillaume Boutin de nieuwe CEO van het telecom bedrijf werd. Tijdens een hoorzitting in de Kamer gisteren bleek dat Boutin helemaal geen Executive MBA aan het prestigieuze INSEAD heeft gevolgd. Loog hij daarover, of communiceerde Proximus er fout over? We hopen voor Boutin het laatste. Wie liegt over zijn CV mag het vergeten, zo ondervonden eerder al Ellen Jonckheere en Anissa Temsamani. Dan had Freya Van den Bossche meer geluk.

Het was N-VA kamerlid Michael Freilich die inzake Boutin de kat de bel aanbond. Hij wou weten van Boutin wat er nu van aan is, van die MBA. “Het is iets grappigs, enfin, eerder futiels”, reageerde Boutin. “Het was geen Executive MBA, maar meer een soort van MBA voor kaderleden van Vivendi. Het was een opleidingsprogramma voor mensen met een hoog potentieel.” Boutin zei expliciet geen gediplomeerde van INSEAD te zijn. Waarop Proximus de profielpagina van Boutin op zijn site aanpaste. Freilich eist in elk geval snel opheldering over de zaak. Hij vraagt dat Proximus het officiële cv van Boutin uit 2017 voorlegt aan de leden van de commissie. “Het viel me op dat Boutin een uur lang een vastberaden en zelfverzekerd betoog hield, en plots een nerveuze indruk gaf en begon te stotteren toen het over zijn cv ging.”, aldus het kamerlid. (Lees verder onder de foto)



Anissa Temsamani

Slordigheden op een cv zijn venijnige dingen. In 2013 moest Ellen Joncheere opstappen als mogelijke opvolger van Marc Descheemaecker aan het hoofd van de NMBS. Ze claimde op haar cv een masterdiploma te hebben, maar dat had ze niet. Hoewel de fout niet bij Joncheere bleek te liggen, dolf ze toch het onderspit. Opmerkelijk genoeg speelde een gelijkaardig scenario zich 10 jaar daarvoor ook al af. De socialistische politica Anissa Temsamani moest 73 dagen na haar eedaflegging als staatssecretaris haar ontslag indienen nadat het magazine Deng bekend maakte dat ze had gelogen over haar CV. Bleek dat Temsamani nooit een diploma hoger onderwijs had gehaald. Maar ze had daarover niet gelogen. Enkele dagen voor haar eedaflegging had ze diensten van de Kamer immers een CV bezorgd waarin dat duidelijk stond vermeld. Alleen werd die CV nooit gepubliceerd. Veel later zei ze daarover dat ze niet zou zijn opgestapt had ze op dat moment meer ervaring gehad. Ze werd professioneel opgevist door haar partner Luc Vriens en zijn bedrijf Waterleau. Ellen Joncheere werd dan weer CEO van Fremach International, een specialist in afwerkingstechnieken voor auto’s is in handen van Elex, de holding van Roland Duchâtelet. (Lees verder onder de foto)

Freya Van den Bossche

Ook de Gentse socialiste Freya Van den Bossche kwam in een mediastorm terecht naar aanleiding van haar CV. In 2006, wanneer ze vice-premier was in de federale regering, publiceerde Knack een artikel waarin werd gesteld dat de politica haar universiteitsthesis niet zelf had geschreven. Volgens Knack-journalist Koen Meulenaere was de thesis het werk van Frank De Moor, ook een Knack-journalist en een vriend van de vader van Freya Van den Bossche, de vroegere socialistische politicus, Luc Van den Bossche. Waarop Freya Van den Bossche een strafrechtelijke klacht indiende tegen Koen Meulenaere voor laster en eerroof. Later stelde de krant Het Laatste Nieuws haar de vraag of zij inderdaad haar scriptie zelf had geschreven. Waarop Freya Van den Bossche zei: “Zou dat een verschil maken? Ik kan u mijn aantekeningen laten zien omdat ik niets te verbergen heb.” Knack stopte met het opvolgen van het dossier. Freya Vanden Bossche zetelt nu voor SP.a in het Vlaams parlement. Koen Meulenaere is gekend als de gevreesde columnist Kaaiman van de krant De Tijd.

UPDATE

Vandaag laat Proximus weten dat alle diploma’s van Boutin nog vóór zijn benoeming als ceo werden gecontroleerd. Dat de bedrijfswebsite een niet-behaald diploma vermeldde, noemt Proximus een ‘materiële fout’. De Raad van Bestuur van Proximus behoudt daarom zijn volste vertrouwen in Boutin, laat het telecom bedrijf nog weten. ‘In zijn interviews en assessments heeft dhr. Boutin nooit enige twijfel gecreëerd over zijn opleidingen. De Raad van Bestuur van Proximus is overtuigd van zijn competenties en vaardigheden en is er zeker van dat hij de juiste persoon is om Proximus te leiden doorheen de transformatie die het bedrijf doormaakt.’