De coronamaatregelen (en vetpotjes?) van Hilde Crevits

Hilde Crevits (Foto: Belga Image)

Een coronamaatregel van Vlaams minister voor economie Hilde Crevits (CD&V) maakt gemengde reacties los. Crevits stelt 60 miljoen euro voorschotten ter beschikking van organisatoren van events. Ze moeten het geld aanwenden bij de voorbereiding van hun events dit jaar. Gaan die niet door omwille van corona dan moeten de voorschotten niet worden terugbetaald. Een soort risicopremie dus. Maar precies de rijkste organisatoren blijken nu met de grootste premies weg te lopen. Terwijl het precies zij zijn die dergelijke steun het minst nodige hebben. De broers De Beers van Tomorrowland bijvoorbeeld zijn goed voor 1,8 miljoen euro, DPG, het mediabedrijf van Christian Van Thillo, staat voor 0,46 miljoen euro, net als de telecom gigant Telenet. Waarnemers vrezen dat de kleine toeleveranciers bij dit systeem gewoon in de kou blijven staan.

Telenet gooit de Play 4-programma’s ‘De mol’ en ‘De slimste mens’ in het spel als belangrijkste events. En wanneer deze zomer het Beach House van Q-music, onderdeel van DPG, in Oostende niet kan doorgaan, dan betaalt de Vlaamse belastingbetaler 465.000 euro. Die hele regeling gaat aan de kleine ondernemer voorbij. Zeker in de horeca. Wie wel geniet van de indekking is dan weer de Antwerpse horeca-ondernemer Wim Van der Borght. Die exploiteert 22 horecazaken. Maar de steun krijgt hij voor het Grid Festival, een festivalreeks die de hele zomer onder meer in de stad Antwerpen moet doorgaan en de steun geniet van burgemeester Bart De Wever.



Voor de Doorbraak-columnist Johan Sanctorum gaat het om een Mattheuseffect: de overheidssteun gaat naar de grootverdieners die de weg kennen. “We moeten toch beseffen dat dit pure verkwisting is vanwege de Vlaamse overheid, aldus Sanctorum. Zal al dit steungeld ten goede komen van wie het echt nodig heeft, namelijk de toeleveranciers, de kleinere bedrijven, podiumbouwers, cateraars? Niets wijst daarop, de Vlaamse regering stelt ook geen condities. Alle genoemde media- en evenementbedrijven zijn prima verzekerd, de blanco cheque van Hilde Crevits verdwijnt gewoon in hun zakken.”

Ook de liberale partij Open VLD wil dat de steun bij een afgelasting doorstroomt naar de hele evenementensector, ook naar podiumbouwers, muzikanten en cateraars die daarin actief zijn. “Het mag niet zomaar geld zijn om een internationale act te laten schrappen of een onbezonnen nieuw idee voor een festival zonder voorgeschiedenis te stutten.” zo klinkt het.