Discrete familie Lhoist snijdt in personeelsbestand

De Waalse groep Lhoist, in handen van de gelijknamige familie, heeft tijdens een bijzondere ondernemingsraad een omvangrijk herstructureringsplan aangekondigd. In drie Waalse fabrieken staan 117 jobs op de helling. Volgens Lhoist is dit het gevolg van de dalende verkoopcijfers. Lhoist is een van ’s werelds grootste producenten van kalk en mineralen. Wereldwijd is het bedrijf actief in 25 landen en telt 6.400 mensen in dienst, waaronder 740 in België. Maar de komende twee jaar zullen 117 jobs in België verdwijnen. De gelijknamige eigenaarsfamilie vaart een erg discrete koers. Dat neemt niet weg dat Lhoist een erg rendabel bedrijf is. De Waalse kalkgroep realiseerde vorig jaar wereldwijd 2,3 miljard euro omzet. De aandeelhoudersfamilie Lhoist-Berghmans betaalde zich over 2018 een dividend van 165 miljoen euro uit, meer dan de nettowinst van 147 miljoen euro.



De drie Waalse fabrieken worden getroffen door de huidige sanering: 64 banen in Hermalle, 39 in Marche-les-Dames en 14 in Jemelle. Als een totale verrassing komt de herstructurering bij de Waalse kalkreus niet. De volumes waren al een tijd aan het teruglopen. Volgens de directie heeft dit te maken met de kwakkelende staalindustrie.

Daarnaast wijst het bedrijf op zijn rechtszaak met de abdij Rochefort. De monniken willen niet dat Lhoist hun kalkgroeve La Boverie uitdiept, uit vrees dat dit een impact zal hebben op de kwaliteit van het grondwater dat ze gebruiken voor hun bier. In augustus kregen de monniken van de abdij gelijk. Volgens Lhoist kan dit op termijn de kalkbevoorrading in gevaar brengen. Het bedrijf ging in beroep bij het hof van beroep in Luik, maar een definitieve uitspraak laat wellicht nog enkele jaren op zich wachten.

De paters kunnen er alvast niet mee lachen. De abdij van Notre-Dame de Saint-Remy de Rochefort betreurt dat Lhoist de gerechtelijke procedure gebruikt als argument voor het jobverlies. Het bedrijf weet al vanaf de start van de activiteiten in de groeve, in de jaren 1950, dat maar tot een bepaalde diepte kan worden gegraven, argumenteren de monniken. Het was aan Lhoist om alternatieven te zoeken, aldus nog de monniken.

Lhoist snijdt niet alleen, het gaat ook investeren. Negentig miljoen euro over een periode van vijf jaar zodat de drie fabrieken zich kunnen specialiseren: dolomietwinning in Marche-les-Dames, dolomiet bakken in Hermalle en kalkproductie in Jemelle. “Een nodige investering. Anders loopt de hele organisatie in gevaar”, klinkt het.