Familie Kaesteker trekt zich ook terug uit commercieel vastgoed

De familie Kaesteker verkoopt voor 35 miljoen euro aan commercieel vastgoed aan het beursgenoteerde vastgoedfonds Retail Estates. In totaal gaat het om 27 winkelpanden verdeeld over 17 sites. 23 van de 27 panden situeren zich in Vlaanderen. Kaesteker ontvangt voor de inbreng 560.689 Retal Estates aandelen waarmee het 4,2 % controleert van het fonds. De inbreng gebeurt door de vastgoedvennootschap De Vleterbeek, een volle dochter van de holding Shopinvest. De Vleterbeek brengt haar volledig patrimonium in. Met Shopinvest controleerde Etienne Kaesteker decennia lang de modedistributie keten E5 Mode. In 2019 verkocht hij de groep aan zijn neef.



De overgedragen vastgoedportefeuille bestaat uit 27 winkelpanden waarvan het overgrote deel aangrenzend is aan sites waar Retail Estates al een cluster heeft opgebouwd. De jaarlijkse huurincasso bedraagt 2,42 miljoen, wat neerkomt op een gemiddelde huur van 91,32 euro per vierkante meter. Op 2 leegstaande winkels na zijn alle winkelpanden verhuurd aan landelijke winkelketens. De huurincasso vertegenwoordigt een aanvangsrendement van 6,44% over de investeringswaarde.

Shopinvest NV is de familiale investeringsmaatschappij van de familie Kaesteker. Met Etienne Kaesteker en de groep E5 Mode is de familie sinds 1978 één van de pioniers van de perifere distributie in België. E5 Mode heeft enkele bewogen jaren achter de rug. De groep kwam in 2019 eerst in handen van Alexander Talpe, de neef van oprichter Etienne Kaesteker. Die verkocht de distributeur aan Frédéric Helderweirt, een gewezen kaderlid van de groep FNG van toen nog Dieter Penninckx. Helderweirt ging voor zijn aankopen ook aanleunen bij FNG. Maar toen kwam er corona en de val van FNG en Penninckx. Helderweirt bleek niet over voldoende middelen te beschikken om E5 Mode door de storm te loodsen. Als snel moest de groep bescherming zoeken tegen haar schuldeisers.

De ondernemingsrechtbank van Dendermonde wees de noodlijdende kledingdistributeur begin dit jaar toe aan de ondernemers Kristof en Peter De Sutter. Die haalden het met een gewaagd bod van de gigant Colruyt en een onbekend Singaporees fonds. Het feit dat De Sutter als enige een globale doorstart beloofde en daardoor veel jobs worden gered en een faillissement kon worden vermeden, woog duidelijk door in de beslissing van de rechtbank. De familie De Sutter is actief in de productie van kwalitatieve jeans met het bedrijf PGT in Tunesië. Maar ze investeerde al aardig wat in vastgoed, onder meer in twee rusthuizen.